Do góry

Desery Przepis na:

Czarno-białe Cantuccini

Czarno-białe Cantuccini

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 116

Dodano:

Odsłon: 2143

Dwukolorowa odsłona włoskich ciasteczek migdałowych. Nietypowe, chrupiące i pyszne.

Składniki

  • 180 g migdałów w skórce
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego/ wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 25 g masła
  • pół łyżeczki olejku migdałowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka mleka (do posmarowania)
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mig­dały sie­kamy na kawałki.

    Do miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka, masło, olejek migdałowy oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.

  2. Ciasto dzielimy na dwie części.

    Do pierwszej połowy masy wsypujemy połowę posiekanych migdałów i skórkę pomarańczową, ponownie mieszamy.
    Do drugiej połowy masy dodajemy pozostałe migdały oraz kakao, dobrze mieszamy.

    Obie masy okrywamy osobno folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

  3. Ze schłodzonego ciasta formujemy wałki o średnicy 1-1,5 cm. Każdy wałek z białej masy sklejamy z jednym ciemnym wałkiem. Tak powstałe dwukolorowe wałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie przyklepujemy.

    Uwaga! Należy zachować odstępy między wałkami, ponieważ ciasto podrośnie i rozleje się troszkę na boki.

    Każdy wałek smarujemy delikatnie mlekiem.

  4. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (bez termoobiegu) na ok. 15-20 minut.

    Czekamy, aż ciasto całkiem wystygnie.

  5. Wałki kroimy na ukośne kromki o grubości 1-2 cm.
    Ponownie kładziemy je na blachę wyłożoną papierem i wstawiamy do piekarnika susząc w temperaturze 180 stopni przez kolejne 15-20 minut.

    Gotowe Can­tuccini będą chrupiące i twarde jak sucharki. Możemy je przechowywać nawet do kilku tygodni w szczelnie zamykanym pojemniku.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń