Do góry

Desery Przepis na:

Czarno-biały sernik

Czarno-biały sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 271

Dodano:

Odsłon: 1936

Delikatny, nie za słodki smak sernika dopełnia markizowy spód.

Składniki

  • 350 g ciastek MARKIZY MLECZNE BLACKY
  • 70 g margaryny
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 szkl. cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 szkl. śmietany 12%
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. SPÓD CIASTA: margarynę rozpuszczamy, w blenderze rozdrabniamy ciastka, zostawiając ok. 3 ciastka do dekoracji. Roztopioną margarynę łączymy z ciastkami i jeszcze miksujemy aż całkowicie się połączą. Tak powstały spód wykładamy równomiernie na blaszkę o wymiarach ok. 24x24 cm (wcześniej wykładamy dno blaszki papierem do pieczenia).

  2. MASA SEROWA: mikserem ucieramy dokładnie ser z cukrem i olejkiem waniliowym, dodajemy śmietanę ciągle miksując. Do musującej się masy dodajemy po jednym jajku i dosypujemy stopniowo mąkę ziemniaczaną.
    Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dzielimy masę serową na dwie części, jedną białą wylewamy na ciasteczkowy spód a do drugiej połowy sera dodajemy roztopioną czekoladę i wylewamy ją na białą warstwę sera, delikatnie przeczesując widelcem. Ciastka, które odłożyliśmy kruszymy na mniejsze kawałeczki i posypujemy wierzch sernika.
    Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165' C na 55 min.

    SMACZNEGO !!!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń