Do góry

Dania główne Przepis na:

Czebureki domowe

Przepis dnia 2019-07-17
Czebureki domowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 975

Dodano:

Odsłon: 37630

Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie wymagały wielkiego nakładu finansowego. Proste, smaczne, pachnące i takie soczyste!

Składniki

  • ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki wody
  • szczypta soli i odrobina cukru
  • żółtko
  • łyżka oleju
  • 1/2 l oleju do smażenia
  • łyżka octu lub spirytusu
  • Farsz:
  • 50 dkg mięsa mielonego
  • duża cebula
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz kolorowy, pół łyżeczki papryki słodkiej i połowę tego ostrej - no chyba, że ktoś lubi odwrotnie
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1 szklankę wody zagotowałam z solą, cukrem i olejem.

    Wsypałam 1 szklankę mąki i szybko zamieszałam. Zgasiłam ogień i ucierałam dalej.
    Jak ciasto przestygło dodałam go do pozostałej części mąki, wbiłam żółtko i dolałam spirytus. Wlałam 1/3 szklanki gorącej wody. Wyrobiłam ciasto.

    Bardzo fajnie wyrabia się ciasto parzone. Jest takie cieplutkie i plastyczne.

    Rozwałkowałam grubiej niż na pierogi ok 3-4 mm. Z tej porcji wyszło mi 8 większych kółek wyciętych talerzykiem do kawy.

  2. Zrobiłam farsz.

    Cebulkę pokroiłam i to dość grubo. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Kefir, cebulę i czosnek dodałam do mięsa mielonego. Przyprawiłam i wyrobiłam wszystko na jednolitą masę.

    Zaczęłam wykładać farsz na wycięte kółka z ciasta. 2 łyżki farszu na jedno kółeczko.

    Grubość farszu to ok. 1 cm. Zostawiłam też brzegi ok. 1 cm, żeby można było porządnie zakleić.

  3. Zakleiłam i wywinęłam falbanki, by brzegi nie rozkleiły się. Można posmarować brzegi rozkłóconym białkiem.

    Wykładałam na rozgrzany olej.

    Oleju powinno być przynajmniej 1 cm wysokości patelni.

    Smażyłam na złoty kolor.

  4. Wykładałam na ręcznik papierowy, by spłynął nadmiar oleju.

    Można podawać z sosem czosnkowym. Idealnie pasuje.

    Jest to danie bardzo proste i bardzo smaczne.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: ogorkinazime

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mog 27 lipca Niestety ale przepis totalnie nieudany.Ciasto twarde,farsz twardy i niedosmażony.Może należałoby najpierw podsmażyć mięso z cebulą a potem zawinąć w ciasto?Pracochłonne i niesmaczne danie.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosynka 17 lipca Przepraszam, ale to nie sa czebureki, to zwykle smazone pierogi z miesem. Prawdziwe czebureki maja cieniutkie ciasto, ktore przy smazeniu tworzy cieniutka, chrupiaca warstwe i do farszu dodaje sie bulion, a nie kefir. i nigdy nie dodaje sie do ciasta octu albo spirytusu. A pierogi pani zrobila pyszne lecz nazwa nieodpowiada.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 14 lipca Nie no! Co za tortura , i teaz mam sie zadowolic patrezniem w ekran???
Pychota!
Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń