Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowa tarta z orzechami i karmelem

Przepis dnia 2013-06-30
Czekoladowa tarta z orzechami i karmelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 933

Dodano:

Odsłon: 9100

Bardzo czekoladowa, bardzo słodka i mało dietetyczna.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Z margaryny, mąki pszennej, ziemniaczanej, cukru, jajka i skórki zagnieść ciasto ( można to zrobić na stolnicy albo mikserem). Jeśli ciasto się klei do rąk dodać trochę mąki pszennej i wyrobić. Ciasto musi być miękkie ale nie kleiste. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotować foremkę do tarty smarując całą miękkim masłem. Formę do tarty wylepić ciastem (dno oraz boki). Przykryć papierem spożywczym i obciążyć ciasto ryżem lub grochem. Podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie usunąć obciążenie z tarty i piec dalej przez 15 minut w tej samej temperaturze. Wyjąć tarte z piekarnika i wystudzić pozostawiając ją w formie.

  2. Masa:

    Serek mascarpone wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową. Czekolady połamać w kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia. Serek mascarpone miksować przez około 2 minuty, aż stanie się lekko puszysty. Do serka dodać roztopioną czekoladę (ostudzoną, lekko ciepłą, ale nie gorącą) i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać alkohol, wymieszać. Tak przygotowaną masą wypełnić środek tarty. Wierzch tarty wygładzić i posypać orzechami laskowymi. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.

  3. Masa karmelowa:

    W rondelku stopić masło, następnie dodać mleko i zagotować. Wrzucić krówki, zmniejszyć ogień i gotować ( często mieszając) tak długo, aż krówki się całkowicie rozpuszczą, a masa stanie się kremowa. Następnie masę karmelową wystudzić. Z lodówki wyjąć tarte i polać zimną masą karmelową. Tarte wstawić do lodówki na całą noc.

    Tarta najlepsza jest na drugi dzień. Jeśli jednak nie wytrzymacie i spróbujecie jej tego samego dnia masa czekoladowa nie będzie jeszcze dostatecznie ścięta. Jednak to nie powód do niepokoju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Black_No1 31 października 2013 Dla "konserwatywnych fanów mlecznej czekolady" polecam zastosować tylko mleczną czekoladę i nie dodawać whisky. Jak komuś nie komponuje się zapach cytrynowy z czekoladą to lepiej nie dodawać do ciasta startej cytryny. Ostrożnie z masą karmelową z krówek. Ja wystudziłem i zrobiła się tak gęsta że nie dało się jej wylać. Podgrzałem więc ponownie, polałem, a jak wystygła to była twarda jak kamień.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma82 04 września 2013 Kochane moje robiłam tę tartę jakiś czas temu.REWELACJA! Osobiście nie przepadam za czekoladą, ale skosztowałam i super smakuje:) Dziś będę robić z białą czekoladą i jakimś owocowym dodatkiem i płatkami migdałowymi.Zobaczymy co wyjdzie i jak wyjdzie no i oczywiście pochwalę się jak będzie czym hahaha.A dla Ciebie Smakowisko szacun i podziękowania za ten przepis i za inspiracje do kolejnych eksperymentów kuchennych:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 03 lipca 2013 Uwielbiam takie słodkości w prost do swoich ust :)))) kciuka zostawiam i pozdrawiam :))) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 28 czerwca 2013 Jejku, ale to pysznie wygląda, i jeszcze ten spływający karmel, mmmm.... pyyycha :))) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fiorof 28 czerwca 2013 O niee :) Wygląda obłędnie, będę musiała to zrobić! :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń