Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe babeczki a'la Murzynki

Czekoladowe babeczki a'la Murzynki

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10064

Dodano:

Odsłon: 4687

Imponujące babeczki dla Dzieci :-) tych małych i tych dużych :-). Z przepisu Marthy Stewart. Z podanych proporcji wychodzi 10 babeczek

Składniki

  • Babeczki:
  • gorzka czekolada 5 dag
  • mąka pszenna 0,5 szkl.
  • proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1/4 łyżeczki
  • sól szczypta
  • masło w temp. pokojowej 6 dag
  • cukier 0,5 szkl.
  • jajko 1 duże
  • śmietana 12% 1/4 szkl.
  • woda 1/8 szkl.
  • Pianka:
  • białka 3 duże
  • cukier 1 i 3/4 szkl.
  • woda 1/4 szkl.
  • Polewa:
  • gorzka czekolada (u mnie pół na pół z mleczną) 10 dag
  • olej roślinny 1 łyżka
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Babeczki: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, pod koniec dodać cukier i nadal ucierać. Cienką strużką wlewać stopioną czekoladę, nadal ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Dodać jajko, zmiksować. Dodać śmietanę, zmiksować. Dodać połowę wymieszanej ze spulchniaczami mąki, wymieszać. Dodać wodę, resztę mąki, wymieszać tylko do połączenia składników (najlepiej łyżką).
    Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem (max. do 3/4 wysokości papilotki).

    Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Babeczki nie wyrastają mocno, powinny być w miarę płaskie. Wystudzić.. Można również upiec je dzień wcześniej.

  2. Pianka: Białka, cukier, wodę umieścić w szklanej lub metalowej misce. Ubijać je mikserem przez około 1 minutę. W garnku zagotować niewielką ilość wody; nad nim umieścić miskę z białkami. Gdy woda w garnku paruje, w misce ubijać w dalszym ciągu białka z cukrem, przez równe 12 minut. Białka będą z każdą minutą ubijania robiły się coraz bardziej gęste.

    Przygotować rękaw cukierniczy z okrągłą grubą nasadką. Przełożyć do niego pianę i wyciskać spiralnie na babeczki. Na każdą babeczkę można zużyć około 1/2 szklanki piany. Babeczki z pianką włożyć do lodówki, na czas przygotowania czekolady (można je również na tym etapie trzymać przez noc w lodówce)

  3. Polewa: Czekoladę razem z olejem umieścić w kąpieli wodnej i roztopić. Przelać do wysokiego kubka, pozostawić na 15 minut, by przestygła.

    Po tym czasie wyjąć babeczki z lodówki. Trzymając za papierek, każdą babeczkę obrócić, następnie szybkim i pewnym ruchem ręki zanurzyć w czekoladzie. Odczekać chwilę, by nadmiar czekolady skapał, odłożyć na kratkę. Tak samo postąpić z resztą babeczek. Babeczki pozostawic przez 15 minut w temperaturze pokojowej, następnie schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

    Przechowywać w lodówce (do 3 dni). Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gogusia 01 czerwca 2013 wyglądają bardzo smakowicie aż ślinka cieknie, na pewno będą wypróbowane a teraz paluszek w górę:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń