Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe jadalne doniczki z truskawkami

Przepis dnia 2019-08-09
Czekoladowe jadalne doniczki z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6783

Dodano:

Odsłon: 3804

Bardzo spodobały mi się te jadalne doniczki,tutaj publikowane i w internecie. Musiałam koniecznie zrobić wnukom i dzieciom w rodzinie. Krem zrobiłam mleczny, ulubiony moich wnuków. Dzieci były zachwycone.

Składniki

  • DONICZKI: -12 plastikowych kubków do napoi
  • I warstwa: -100 g. polewy deserowej w pastylkach
  • -200 g. polewy mlecznej w pastylkach
  • II warstwa: -100 g. polewy deserowej w pastylkach
  • -200 g. polewy mlecznej w pastylkach
  • TRUSKAWKI DO NADZIENIA: -kilkanaście sztuk
  • KREM MLECZNY: -500 ml. śmietanki 30 %
  • -250 g. serka mascarpone -100 ml. mleka skondens.- słodzonego
  • -50 g. mleka w proszku -20 g.żelatyny -1/2 szklanki wody
  • DEKORACJA: -ok.150 g. ciastek OREO
  • -kilkanaście truskawek -mięta
> 6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. kubki-Jeśli kubeczek ma twardy rant, to lepiej go obciąć.

  2. polewa-Na I warstwę roztopić polewę nad parą. Troszkę schłodzić do ciepłego. Nalewać po kilka łyżek do kubeczków. Okręcać nimi i równomiernie rozsmarować łyżką. Część górną nie smarować.

  3. Schłodzić na trochę w lodówce, aż polewa stwardnieje.

  4. II warstwa- Postąpić tak samo jak z poprzednią warstwą.Posmarować ponownie w środku polewą i kubeczki odwrócić. Schłodzić ponownie w lodówce.
    (polewę robiłam w II etapach, bo nie wiedziałam ile posmaruję kubeczków)

  5. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Poukładać do kubeczków.

  6. krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego. Serek, śmietankę i mleko skondensowane ubić. Dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i zmiksować ale nie długo bo krem szybko gęstnieje.Przełożyć do rękawa cukierniczego, bez tylki i ponalewać do kubeczków.Lecz zostawić z 0,5 cm. na ciasteczka.

  7. niby ziemia-Z ciasteczek zdrapać krem, włożyć do woreczka foliowego i potłuc wałkiem, na żwirek.Nasypać do kubeczka.Do pozostałych kubeczków też nasypać.

  8. Ułożyć umyte truskawki bez szypułek.
    Udekorować miętą i schłodzić z godzinę w lodówce.

  9. Ponacinać kraj kubeczków co 2-3 cm. Łapać paski i ściągać w dół. Wyjąć gotowe doniczki.

  10. Przed podaniem, trzymać w lodówce.

  11. W przekroju. Można podać polane sosem truskawkowym czy czekoladowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń