Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe rogaliki

Czekoladowe rogaliki

Autor: Honorata27

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 277

Dodano: 12.03.2018

Odsłon: 401

Rogaliki nie wątpliwie kojarzą mi się z dzieciństwem. Zajadałam się nimi jak tylko przygotowała je moja babcia. Były bardzo pyszne, kruchutkie i bardzo charakterystyczne. Dziś ja próbuję odtworzyć smak tych niezwykłych rogalików. Nie wiem czy uda mi się kiedykolwiek dojść do mistrzostwa jak moja babcia, ale będę próbować. Jednym z moich ulubionych połączeń są właśnie rogaliki z dodatkiem czekolady. Nie umiem nim się oprzeć. Czekoladowe rogaliki są idealne do kawy i na spotkanie z przyjaciółmi. Polecam!

Składniki

  • mąka pszenna 300 g
  • Mąka ziemniaczana 300 g
  • krem czekoladowy 150 g
  • cukier 100 g
  • masło 80 g
  • mleko 20 ml
  • aromat waniliowy
  • jajko 2 szt.
  • żółtko 1 szt.
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obie mąki przesiewamy. Do maki dodajemy cukier, aromat, jajka oraz miękkie masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wycinamy koło. Koło dzielimy na trójkąty. Na skraju krótszego boku układamy po jednej łyżce kremu czekoladowego. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Dowolnie dekorujemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń