Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy sernik zebra na orzechowym spodzie

Czekoladowy sernik zebra na orzechowym spodzie

Autor: VioletoweKucharzenie

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 224

Dodano: 18.04.2018

Odsłon: 2568

Słodki serniczek do kawy w dwukolorowej wersji. Sernik jest delikatny i wilgotny, natomiast jego spód bardzo chrupiący.

Składniki

  • Spód:
  • 100 g orzechów laskowych
  • 130 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • Masa serowa:
  • 5 jajek
  • 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 250 g chudego twarogu w kostce
  • 800 g twarogu z wiaderka
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 230 g kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella)
  • Cukier puder do posypania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Spód:
    Orzechy mielimy na strukturę bułki tartej. Masło roztapiamy w rondelku. Przelewamy do orzechów, wszystko mieszamy ze sobą. Wilgotną masą wylepiamy tortownicę o średnicy 24 cm. Formę wstawiamy na 30 minut do lodówki.
    Masa serowa:
    Jajka ubijamy na żółtą pianę. Stopniowo dosypujemy cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie dokładamy twaróg z kostki (wcześniej gnieciemy go widelcem) oraz wiaderkowy. Delikatnie dosypujemy budyń (cały czas miksujemy). Gładka masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy krem czekoladowo orzechowy i miksujemy do połączenia się składników. Na orzechowy spód wylewamy kolejno 2-3 łyżki białej masy oraz 6 łyżek czekoladowej (aż do wyczerpania). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C, przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy przez 70 minut. Pod koniec pieczenia (około 10 minut) zdejmujemy folię. Ciasto studzimy w ciepłym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 19 kwietnia Pyszny serniczek:)Interesujący pomysł na spód - warto go wykorzystać w innych ciastach.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń