Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czekoladowy tort urodzinowy"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 984
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 984
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Składniki
Jajka ubij z cukrem,stawiając miskę na garnku z gorącą wodą. Mąkę wymieszaj z kakao, przesiej do masy, wymieszaj łyżką. Przełóż do tortownicy, piecz 40 minut w 160°C. Ostudź, przekrój ciasto w poprzek.
Śmietanę i masło podgrzej w garnku. Dodaj połamaną czekoladę i kakao. Mieszaj, aż się rozpuści, wystudź. Wstaw do lodówki, żeby krem zgęstniał. Przełóż nim blaty, posmaruj wierzch i boki tortu.
Czas: około 1,5 godziny.
Biszkopt po upieczeniu pozostaw jeszcze przez kwadrans w wyłączonym piekarniku. Wtedy nie opadnie. Do ciasta biszkoptowego możesz zawsze dodać łyżeczkę proszku do pieczenia lub sody, jeśli chcesz, by było dość wysokie. Jeśli nie dodasz środka spulchniającego, będzie nieco niższy, ale ubite białka sprawią, że i tak urośnie.Źródło: Dobry Tydzień