Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy tort urodzinowy

Czekoladowy tort urodzinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Czekoladowy tort urodzinowy"

Składniki

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 30 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 600 ml śmietany 30 proc
  • 8 dag masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ubij z cukrem,stawiając miskę na garnku z gorącą wodą. Mąkę wymieszaj z kakao, przesiej do masy, wymieszaj łyżką. Przełóż do tortownicy, piecz 40 minut w 160°C. Ostudź, przekrój ciasto w poprzek.

  2. Śmietanę i masło podgrzej w garnku. Dodaj połamaną czekoladę i kakao. Mieszaj, aż się rozpuści, wystudź. Wstaw do lodówki, żeby krem zgęstniał. Przełóż nim blaty, posmaruj wierzch i boki tortu.

  3. Czas: około 1,5 godziny.

  4. Biszkopt po upieczeniu pozostaw jeszcze przez kwadrans w wyłączonym piekarniku. Wtedy nie opadnie. Do ciasta biszkoptowego możesz zawsze dodać łyżeczkę proszku do pieczenia lub sody, jeśli chcesz, by było dość wysokie. Jeśli nie dodasz środka spulchniającego, będzie nieco niższy, ale ubite białka sprawią, że i tak urośnie.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń