Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy tort z wiśniami

Czekoladowy tort z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 562 Ocena: 10041

Dodano:

Odsłon: 2639

Mocno czekoladowy i wiśniowy. Pycha. Przepis koleżanki z PP z 2016 roku.

Składniki

  • Ciasto : 120g ciemnego kakao
  • 250ml wrzątku
  • 125ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 g masła
  • 275 g cukru muscovado
  • 165g drobnego cukru białego
  • 125ml oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 280g mąki tortowej
  • 1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Krem : 500g serka mascarpone
  • 310 g naturalnego twarożku (np. President)
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 4 śmietan Fixy
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Galaretka : 300 g wydrylowanych wiśni
  • 35 g cukru ( 2 łyżki )
  • 1 wiśniowa galaretka
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tortownica 25 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia.
    Galaretka.
    Owoce lekko zmiksować blenderem, dodać cukier i zagotować. Uzupełnić wrzątkiem tak, aby łącznie uzyskać 500 ml.
    Dodać galaretkę i rozpuścić.
    Całość przelać do szklanej miski o średnicy 18 cm.
    Odstawić do całkowitego stężenia.
    Galaretka dobrze wyjdzie z miski, po chwilowym włożeniu jej do pojemnika z bardzo ciepłą wodą.
    Ciasto.
    Masa kakaowa.Kakao zalać wrzątkiem i wymieszać.
    Dodać mleko, wymieszać i odstawić.

  2. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oczyszczoną.
    Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę.
    Nie przerywając ucierania, powoli wlewać olej i dodawać po jednym jajku.
    Zmniejszyć obroty miksera, i partiami dodawać mąkę i masę kakaową.
    Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy i piec w 175-170 C ponad godzinę (do suchego patyczka). Całkowicie wystudzić.

  3. Krem.
    Wymieszać, cukier, śmietan-fixy i cukier z wanilią .
    Mascarpone, twarożek i śmietankę zmiksować na najniższych obrotach, do połączenia się składników.
    Dodać cukier i zwiększyć obroty i ubijać do uzyskania gęstego kremu.

  4. Górę ciasta odciąć i odłożyć i wykorzystać do " kartofelków ".
    Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na trzy równe placki.
    Pierwszy z nich ułożyć na paterze, a wokół niego rant tortownicy.
    Po środku delikatnie ułożyć stężałą galaretkę, boki dobrze wypełnić kremem.

  5. Na wierzchu ułożyć drugi placek i posmarować go kremem.
    Przykryć trzecim plackiem i posmarować go resztą kremu.
    Lekko docisnąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń