Do góry

Przetwory Przepis na:

Czekośliwka

Czekośliwka

Autor:

Przepisów i artykułów: 246 Ocena: 2186

Dodano:

Odsłon: 3473

Tegoroczne lato obfituje w owoce, więc z naszych śliwek powstała czekośliwka oraz zwyczajne powidła śliwkowe. Czekośliwka, znana również jako “nutella ze śliwek” – z prawdziwą Nutellą niewiele ma wspólnego. W zasadzie jest to śliwkowa marmolada z dodatkiem kakao. W bogatszej wersji warto dodać także nieco prawdziwej czekolady i odrobinę wanilii. Czekośliwka to bardzo fajne i smaczne smarowidło, które każdy może wyczarować w swoim domu, o ile posiada blender oraz nieco cierpliwości

Składniki

  • 2800 g śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu, więc na początek trzeba wziąć więcej owoców)
  • 750 g cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 60 g dobrego, ciemnego kakao
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śliwki warto pokroić na mniejsze kawałki, choć nie jest to absolutnie konieczne. Zasyp je cukrem i pozostaw na 2 godziny, by puściły sok.

  2. Gotuj śliwki na małym ogniu przez 1,5 godziny. Pozostaw do następnego dnia.

  3. Nazajutrz smaż je przez co najmniej 30 minut (a nawet dłużej, jeśli były bardzo soczyste), aż zgęstnieją. Przestudź je trochę.

  4. Zmiksuj śliwki blenderem-żyrafą, postaw ponownie na palnik i podgrzewaj. Gdy będą bardzo gorące, dodaj połamaną czekoladę i kakao.

  5. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż całość dobrze się połączy – teraz trzeba mieszać bezustannie , by się czekośliwka nie przypaliła. Gorącą przełóż do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcaj. Możesz na czas stygnięcia odwrócić słoiki dnem do góry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń