Do góry

Zupy Przepis na:

Czernina owocowa

Czernina owocowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1901 Ocena: 43539

Dodano:

Odsłon: 2205

Za zwykłą czerniną nie przepadamy, wręcz przeciwnie...odrzuca nas sama myśl...ale co tam, przecież każdy preferuje to, co lubi. Nam przypadła do gustu czernina w stylu wegańskim, wspomnienie naszego dzieciństwa. W zależności od preferencji smakowych można modyfikować i ilością cukru, jak i śmietany.

Składniki

  • 1,5 kg czereśni
  • woda (do uzupełnienia)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • cukier trzcinowy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka (pełna) mąki ziemniaczanej
  • makaron świderki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Czereśnie drylujemy, przekładamy do garnka, dolewamy wody (do poziomu 1,5 l), mielonego kardamonu, rozmarynu, zagotowujemy, lekko ostudzamy i miksujemy.

    Przecieramy przez sitko.

    Do smaku doprawiamy cukrem (ewentualnie), mieszamy ze śmietaną, a następnie z rozrobioną w zimnej wodzie mąką. Ponownie zagotowujemy.

    Podajemy z makaronem, u nas świderki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń