Do góry

Dodatki Przepis na:

Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek

Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek

Autor:

Przepisów i artykułów: 292 Ocena: 2724

Dodano:

Odsłon: 215

Mam dzisiaj przepis dla fanów pesto i makaronów. Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek to świetna kombinacja. Wraz z makaronem tworzą idealne danie na upalne dni ;)

Składniki

  • 10 suszonych śliwek
  • 10 suszonych pomidorów w oleju
  • około 15-20 liści bazylii
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka tartego grana padano (lub innego podobnego)
  • 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • około 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • Sól
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pestki słonecznika i płatki migdałowe możemy podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą więcej aromatu, ale nie jest to niezbędne.

  2. Pomidory odsączamy z zalewy i wrzucamy do blendera. Dodajemy śliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, pestki słonecznika, płatki migdałowe i ser. Wszystko lekko solimy. Dodajemy olej z zalewy z pomidorów suszonych i zaczynamy miksować. Całość rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę z oliwek, aż uzyskamy pożądaną gęstość i jednolitą pastę.

  3. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wierzch zalewamy oliwą z oliwek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce kilka dni.

    Takie pesto najlepiej smakuje z gorącym, ugotowanym al dente makaronem, posypane dużą ilością sera.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń