Do góry

Dania główne Przepis na:

Czeski gulasz

Czeski gulasz

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 684

Dodano:

Odsłon: 11687

Czeska sztuka kulinarna rozwinęła się pod wpływem kuchni Węgier, Austrii, Niemiec i Polski, więc ten przepis to właśnie odzwierciedla

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Posiekaj czosnek, pomidory i paprykę. Cebulę i kiełbaski pokrój na kawałki. Na pokrojonej słonince podsmaż cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i smaż, aż zrobi się jasne. Zdejmij garnek z ognia, dodaj czosnek, pomidory, paprykę, sól, bulion, liść laurowy i paprykę w proszku. Wymieszaj i zalej wodą. Gotuj 50 minut na małym ogniu, abu gulasz lekko bulgotał.

  2. Od czasu do czasu mieszaj i wlewaj wodę, jeśli potrzeba. Spróbuj czy mięso jest miekkie-jeśli nie, gotuj jeszcze 20 minut.

  3. Mąkę wymieszaj z 5 łyżkami wody, wlej do gulaszu, gotuj 20 sekund, mieszając. Dodaj kiełbasę i tymianek. Zgaś ogień, gulasz przykryj, odstaw na 10 minut. Podawaj.

  4. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 17 września 2010 Do tego najlepsze czeskie knedliki z bułki (lepiej niż z ziemniaków). Doskonale wchłaniają sos.
I to jest konieczne. Słynne Czeskie danie "Svickova" to nic innego tylko polędwica wołowa w sosie śmietanowym, ale koniecznie z knedlikami. Pycha!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tosziba2 17 września 2010 Heh czeski gulasz ;-) ja to mam dobrze bo gotować takiego nie muszę do granicy spacerkiem mam jakieś 5 min. ;-P

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 17 września 2010 Bardzo fajny przepis,mam kiełbaskę własnej roboty a'la chorizo i ją wykorzystam.Pozdrawiam.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 16 września 2010 No to nic dodać nic ująć :) Tylko gotować....

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 16 września 2010 Ach zapomniałam zapytać o te kiełbaski. Jaki gatunek konkretnie dodajesz, bo teraz tyle tego w sklepach, że można się pogubić. (osobiście zastanawiam się nad hiszpanskim chorizo, myślę, żę pasowała by do paprykowo - pomidorowego gulaszu).

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 16 września 2010 Uwielbiam takie mięsne, sycące dania. Do tego świeża bułeczka i nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba :P, wykorzystam Twój pomysł na niedzielny obiadek :)

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń