Do góry

Przekąski Przepis na:

Dania wigilijne - Kapusta z fasolką

Dania wigilijne - Kapusta z fasolką

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 877

Dodano:

Odsłon: 3380

Na wigilię od lat przygotowuję kapustę z fasolą, nie z grochem. Jest to stary przepis mojej babci, a gotowała przepyszne dania. Smaki dzieciństwa...hm... to często z nich czerpię do tej pory swoje pomysły.

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 80 dag średniej fasoli typu „Jaś”
  • 80 dag cebuli (ok. 8 dużych cebul)
  • łyżka kminku
  • ½ łyżeczki cząbru
  • sól, pieprz do smaku
  • odrobina oleju do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolę namaczam na noc. Następnego dnia gotuję w tej samej wodzie do miękkości – bez soli. Następnie ¾ ilości przekręcam przez maszynkę.

  2. Kapustę, przed włożeniem do garnka kroję nożem. Wygląda ładniej i łatwiej miesza się podczas gotowania. Następnie, w zależności od ilości kwasu, przegotowuję i odlewam wodę. Osobiście lubię lekko kwaskową. Kapuchę gotuję do miękkości z dodatkiem kminku. Jak powszechnie wiadomo łagodzi wszelkie problemy żołądkowe, które mogą powstać po spożyciu takiego dania.

  3. Cebulę kroję w piórka, następnie podsmażam na oleju na złoty kolor.

  4. Kiedy składniki mam przygotowane wszystko ze sobą łączę. Dodaję do smaku sól, pieprz oraz cząber. Dokładnie mieszam. Na koniec dodaję resztę całej fasolki.
    Można również doprawić łyżeczką masła.

  5. Tak naprawdę kapustę przygotowuję dzień wcześniej. W dzień wigilii jest już „przegryziona” i smakuje wyśmienicie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 07 grudnia 2016 Wydanie z grochem znam, ale z fasolką jeszcze nie próbowałam. Świetny przepis :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń