Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na wigilię od lat przygotowuję kapustę z fasolą, nie z grochem. Jest to stary przepis mojej babci, a gotowała przepyszne dania. Smaki dzieciństwa...hm... to często z nich czerpię do tej pory swoje pomysły.
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52107
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 254
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2491
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52107
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 254
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2491
Składniki
Fasolę namaczam na noc. Następnego dnia gotuję w tej samej wodzie do miękkości – bez soli. Następnie ¾ ilości przekręcam przez maszynkę.
Kapustę, przed włożeniem do garnka kroję nożem. Wygląda ładniej i łatwiej miesza się podczas gotowania. Następnie, w zależności od ilości kwasu, przegotowuję i odlewam wodę. Osobiście lubię lekko kwaskową. Kapuchę gotuję do miękkości z dodatkiem kminku. Jak powszechnie wiadomo łagodzi wszelkie problemy żołądkowe, które mogą powstać po spożyciu takiego dania.
Cebulę kroję w piórka, następnie podsmażam na oleju na złoty kolor.
Kiedy składniki mam przygotowane wszystko ze sobą łączę. Dodaję do smaku sól, pieprz oraz cząber. Dokładnie mieszam. Na koniec dodaję resztę całej fasolki. Można również doprawić łyżeczką masła.
Tak naprawdę kapustę przygotowuję dzień wcześniej. W dzień wigilii jest już „przegryziona” i smakuje wyśmienicie.