Do góry

Dania główne Przepis na:

Danie wigilijne - Kasza jaglana ze śliwkami na słodko

Danie wigilijne - Kasza jaglana ze śliwkami na słodko

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 863

Dodano:

Odsłon: 1779

W moim rodzinnym domu był to odpowiednik znanych makiełek lub kutii, jako jedna z potraw wigilijnych. Czyli zjadanie dużej ilości tego dania miało zapewnić bogaty rok.

Składniki

  • 1 ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 3 szklanki wody
  • 15-20 dkg śliwek suszonych bez pestek
  • ¾ kostki masła
  • Cukier
  • Cynamon
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Kaszę przelałem na gęstym sicie najpierw zimną wodą, następnie wrzątkiem i ponownie zimną wodą. W ten sposób wyeliminowałem goryczkę i kasza jest po prostu smaczniejsza.

  2. 2. Wypłukaną kaszę wsypałem do garnka i intensywnie podgrzałem, aż zaczął wydobywać się orzechowy aromat. Wtedy zalałem wodą. Na niedużym ogniu lub mocy kuchenki przygrzałem, aż do wchłonięcia wody. Kiedy kasza wchłonęła już płyn, ale była jeszcze wilgotna wsypałem śliwki suszone, wymieszałem i zestawiłem
    z ognia/kuchenki.

  3. 3. W tym czasie roztopiłem masło. Kaszę ze śliwkami wyłożyłem na talerze (każdemu według potrzeb). Na stół podałem roztopione masełko, cukier i cynamon. Każdy
    z biesiadników polewa masełkiem, posypuje cukrem i cynamonem według własnego uznania.


    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 16 listopada 2016 Uwielbiam takie połączenia. Nie tylko w Święta ;) Taka propozycja może być także smakowitym śniadaniem. Palce lizać <3 Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń