Do góry

Dania główne Przepis na:

Delikatne klopsiki z kalafiora

Przepis dnia 2019-08-10
Delikatne klopsiki z kalafiora

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 1356

Dodano:

Odsłon: 1430

Dzisiaj proponujemy przepis na klopsiki z kalafiora z dodatkiem sosu jogurtowo-koperkowego. Klopsiki są wyjątkowo chrupiące a złocista skórka pięknie prezentuje się na talerzu. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Klopsiki: 100 gramów kaszy kuskus
  • 1 duży kalafior
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sos: 150 gramów jogurtu typu greckiego
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 szczypta cukru
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. • Kalafiora rozdzielamy na mniejsze różyczki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości przez około 10-15 min
    • Jogurt grecki mieszamy z przyprawami: solą, pieprzem, płaską łyżeczką czosnku granulowanego, szczyptą cukru oraz posiekanym koperkiem
    • Kaszę kuskus przygotowujemy według zaleceń z opakowania

  2. • Ugotowany kalafior po ostygnięciu przeciskamy przez prasę, następnie dodajemy kaszę kuskus, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek, 3 łyżki mąki pszennej, łyżkę masła, jajko, sól i pieprz do smaku
    • Formujemy klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na niewielkim ogniu około 3-4 min z każdej strony
    • Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy koperkiem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń