Do góry

Dania główne Przepis na:

Delikatne pulpety z parowaru w sosie pieczarkowym z makaronem

Delikatne pulpety z parowaru w sosie pieczarkowym z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 2820

Dodano:

Odsłon: 4888

Delikatne pulpety zrobione w parowarze z sosem pieczarkowym. Smakują zarówno z kaszą, ryżem czy ziemniaczkami. U mnie wersja z makaronem bezglutenowym. Spróbujcie!

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (użyłam drobiowego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • ok. litra wody
  • vegeta
  • 2-3 łyżki śmietany 18% (ja użyłam jogurtu naturalnego)
  • posiekana natka pietruszki lub koperek
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso mielone umieszczam w misce, dodaję sól, pieprz, ostrą paprykę, czosnek, jajko oraz kaszę manną. Następnie masę wyrabiam dłońmi, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Z mięsnej masy formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.Pulpeciki układam w parowarze i paruje ok 25-30 min.

  2. Na patelni lub w rondelku podsmażam na maśle obraną i drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaję pokrojone pieczarki i duszę, aż do odparowania wody z grzybów. Następnie wlewam gorącą wodę i przyprawiam vegetą.

  3. Kiedy pieczarki się troszkę podgotują a woda zredukuje, dodaje do sosu pieczarkowego uparowane pulpeciki i dusze jeszcze ok 5 min, żeby wszystko przeszło smakiem. Następnie dodaję śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperek (co wolicie), mieszam.

  4. W razie gdyby sos wyszedł za rzadki można go zagęścić odrobiną mąki (1 łyżeczka mąki pszennej rozpuszczona w 1/4 szklanki zimnej wody)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń