Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy się już kończy a ja nie dodałam jeszcze żadnego wpisu z tymi smacznymi owocami. Obiecuję że zaległości postaram się nadrobić zaczynając od przepisu na sernik. Oczywiście będzie to sernik na zimno z mnóstwem wygrzanych na słońcu słodkich truskawek i podwójną porcją galaretki - użyłam pomarańczowej, którą ubóstwiam. Oprócz serników lubię też te szarlotki. W zasadzie każdej przygotowanej w domowym zaciszu pyszności nie odpuszczę :)
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35926
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1281
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1780
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35926
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1281
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1780
        
        
                Składniki
Żelatynę mieszamy w miseczce z gorącą wodą aż do całkowitego rozpuszczenia (ok. 2 minut)- studzimy. Galaretki owocowe rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Studzimy. Truskawki płuczemy usuwamy szypułki i przekrawamy na pół. Śmietanę ubijamy z dodatkiem szczypty soli - pod koniec ubijania dosypujemy cukier puder. Do misy przekładamy serki waniliowe, dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie łyżką lub mikserem.
Do masy serowej dodajemy bardzo powoli chłodną żelatynę (jeżeli będzie za ciepła masa serowa zważy się!). Do blaszki lub okrągłej tortownicy wlewamy masę serową (jeżeli mamy biszkopty to układamy je przed wylaniem masy), układamy truskawki, które zalewamy tężejącą galaretką. Sernik odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Smacznego!