Do góry

Desery Przepis na:

Delikatny sernik z rosą

Delikatny sernik z rosą

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 179

Dodano:

Odsłon: 12861

Ten sernik nie jest trudnym do wykonania, a efektem naszej pracy jest puszysty smakołyk, który rozpływa się w ustach... :]

Składniki

  • # CIASTO:
  • 2,5 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 żółtka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • # MASA:
  • 3 jaja
  • 1 SZKL CUKRU
  • 1kg twarogu (wcześniej zmielony- najlepiej 2x )
  • 1 budyń waniliowy/ śmietankowy
  • 0,5 szkl oleju
  • 2 szkl mleka
  • olejek zapachowy (waniliowy)
  • 0,5 szkl cukru
  • # PIANKA: 0,5 szkl cukru
  • 3 białka
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z pięciu pierwszych składników zagniatamy ciasto(* można dodać łyżkę śmietany) i wkładamy je do lodówki na 10 min; po upływie czasu, ciasto wykładamy na natłuszczoną blachę( obklejamy dodatkowo brzegi brytfanny ciastem) i nakłuwamy je widelcem

  2. Kolejne siedem składników łączymy w jednej misce i miksujemy do uzyskania jednolitej masy; następnie wylewamy całość na ciasto (masa jest dosyć rzadka)

  3. Ciasto wkładamy do piekarnika na 90 min w temp. 170*C ---> 15 minut przed końcem pieczenia, ubijamy białka z cukrem i wylewamy na sernik- wyrównujemy całość i nadal pieczemy. Po ostygnięciu, na cieście powinna się pojawić "rosa" :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 17 maja 2012 Stawiam 5 ,następne ciasto do wypróbowania.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matusia122 20 października 2010 Sernik jest pycha, sama piekłam go kilka razy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń