Do góry

Desery Przepis na:

Deser lodowy (semifreddo) z truskawkami i rabarbarem

Deser lodowy (semifreddo) z truskawkami i rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Deser lodowy (semifreddo) z truskawkami i rabarbarem"

Składniki

  • 30 dag czerwonego rabarbaru
  • 30 dag truskawek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 białka
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyty i obrany rabarbar pokrój w talarki. Truskawki umyj, pokrój w plasterki. Wszystko włóż do rondla, wsyp 1/3 szklanki cukru, podgrzewaj na średnim ogniu pod przykryciem ok. 5 min. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 10-12 min, aż owoce się rozpadną. Wystudź i zmiksuj na gładki mus i przetrzyj przez gęste sito.

  2. Do szklanej miski włóż białka, wsyp cukier oraz sól. Podgrzewaj ok. 4 minuty w kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści. Następnie ubij mikserem (ok. 10 min) do powstania puszystej i błyszczącej piany. Śmietankę ubij mikserem na półsztywno, wsyp skórkę pomarańczową. Dodaj w trzech partiach do piany, delikatnie mieszając.

  3. Podłużną foremkę (keksówkę) wyłóż przezroczystą folią spożywczą, tak by wystawała poza jej brzegi. Do foremki naprzemiennie wkładaj owocowy mus i masę śmietanową. Wymieszaj widelcem, by otrzymać efekt marmurkowy. Owiń folią i włóż do zamrażarki na 6-8 godzin.

  4. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 180 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń