Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i prosty deser dla każdego!
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6905
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5123
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2112
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6905
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5123
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2112
Składniki
Zachęcam do przygotowania własnego budyniu:) - 0,5l mleka, - 1 żółtko, - pół szklanki cukru, - 2 duże, czubate łyżki mąki, - 1 duża, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, - łyżeczka cukru waniliowego, - odrobina olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego. Z 0,5l mleka odlewamy 1/3 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia. Do odlanego mleka wsypujemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtko. Przygotowaną mieszankę dolewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia.
Do pucharków, miseczek deserowych lub kieliszków wsypujemy pokruszone herbatniki. Zalewamy je budyniem. Na budyń nakładamy kajmak. Można go lekko podgrzać by ułatwić sobie sprawę. Wrzucamy owoce do wysokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz drobny cukier. Rozdrabniamy blenderem. Wylewamy na wierzch deseru i dekorujemy owocami.