Do góry

Desery Przepis na:

Deser z czekoladowym makaronem i truskawkami.

Deser z czekoladowym makaronem i truskawkami.

Autor: babeczka35

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 173

Dodano: 06.06.2018

Odsłon: 1363

Zapewniam Was, że na taki deser każdy łasuch się skusi. Nie wierzycie? Przygotujcie, a się przekonacie. W takim deserze znajdują się pyszne, słodkie i pachnące latem truskawki, serek waniliowy, uwielbiana przez dzieci galaretka i pyszny czekoladowy makaron, całości deseru dopełnia bita śmietana i czekolada. Polecam przygotować na podwieczorek, będzie sycąco i pysznie, dodam, że taki deser doskonale się sprawdzi na przyjęciu, a mocno schłodzony doskonale orzeźwi. Zapraszam:)

Składniki

  • Warstwa z makaronem:
  • 1 szklanka czekoladowego makaronu świderki mini
  • 1 truskawkowa galaretka
  • 250 ml gorącej wody
  • 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym ( 30 dag łącznie )
  • 10 dag świeżych truskawek
  • Mus truskawkowy:
  • 20 dag świeżych truskawek
  • ewentualnie cukier do smaku
  • Śmietanka:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • cukier puder do smaku
  • Dodatkowo:
  • 4 kostki mlecznej czekolady
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml gorącej wody
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy, od czasu do czasu delikatnie mieszamy, żeby się nie posklejał. Następnie przekładamy go w równych porcjach do 4 szklanek lub pucharków.

  2. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki, następnie miksujemy blenderem na gładki mus, dodajemy serki waniliowe i tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Następnie tężejącą masę przekładamy na makaron, makaron powinien być cały przykryty, wstawiamy do lodówki do stężenia.

  3. Przygotowujemy mus: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus, można dodać cukru do smaku, ale ja nie dodawałam. Mus przelewamy na masę z serków.

  4. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do zastygnięcia. Następnie kroimy ją w malutką kostkę,

  5. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na mus.

  6. Deser dekorujemy pokrojoną w kostkę galaretką i startą na dużych oczkach czekoladą.

  7. Podajemy i życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 06 czerwca Skusiłaś mnie - jeszcze dzisiaj zaserwuję taki deser domownikom:) Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń