Do góry

Desery Przepis na:

Deser z karmelizowanymi jabłkami

Deser z karmelizowanymi jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 3162

Dodano:

Odsłon: 208

Prosty, szybki i bardzo smaczny deser z karmelowymi jablkami, pokruszonymi bezami i bilta smietana. W wersji "zdrowszej" smietane mozna zastapic serkiem i jogurtem ( lecz nie do karmelowania jablek)

Składniki

  • 3 czerwone jablka
  • 75 g masla
  • 100 g jasnobrazowego cukru muscovado (lub trzcinowego)
  • smietana kremówka
  • 2 batony Crunchie Cadbury ( lub inne karmelowe)
  • 6 małych bez
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pokroic jablka w kawalki.
    Rozpuscic i podgrzac maslo, az bedzie bulgotac i dodac pokrojone jablka.
    Smazyc na duzym ogniu przez 5-6 minut, az jablka beda lekko brazowe i zmiekna.
    Dodac cukier i odczekac az sie rozpusci (ok. 2 min.).
    Dodac czesc smietany (ok. 100 ml) i mieszac drewniana lyzka, az powstanie srednio gesty karmel (ok. 2 min.).
    Pokroic batony na male, nierówne kawalki
    Ubic pozostala smietane (nie musi byc bardzo sztywna).
    Pokruszyc bezy i ułozyc kawalki na dnie szklanki, nastepnie bita smietane i kawalki batona, czubata lyzke karmelowych jablek, nastepna warstwe smietany, bezy, kolejna łyzke jablek karmelowych (pozwalajac, by sos splynal) i zakonczyc kawalkami batona.
    Natychmiast podawac..

  2. Jesli chcesz przygotowac ten deser na nastepny dzien, ubij, przykryj i schowaj do lodówki smietane.
    Usmaz, ostudz, przykryj i wstaw do lodówki jablka.
    Nastepnego dnia doprowadz jablka do temperatury pokojowej i zlóz warstwy deseru tuż przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (28)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń