Do góry

Desery Przepis na:

Dietetyczny rabarbarowiec

Dietetyczny rabarbarowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 81

Dodano:

Odsłon: 24449

Przekaska do kawy , cherbaty lub jako podwieczorek....

Składniki

  • 1 szklanka platkow owsianych gorskich
  • 1 wiazka rabarbaru
  • Olejek waniliowy
  • Bialko z 4 jajek
  • 1,5 szklanki mleka 1%
  • Cynamon mielony
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Platki owsiane gotujemy kolo 4 min z mlekiem.Odstawiamy do przestygniecia.

  2. Rabarbar obieramy ze skorki,kriomy w plastry.Do garnka wlewamy pol szklanki wody,wsypujemy rabarbar,dodajemy olejek waniliowy i dusimy okolo 10 min.Po tym czasie odstawiamy do przestygniecia.

  3. Z czterech jaj wybijamy bialko,dodajemy szczypte soli i ubijamy na sztywna piane.Lekko mieszamy z przestudzonym rabarbarem.

  4. Do zaroodpornego naczynia (oklo 25x35)wkladamy warstwe platkow,posypujemy cynamonem,ukladamy warstwe rabarbaru z pianka.

  5. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st.C,wkladamy cisto i pieczemy okolo 35 min.

  6. Wyjmujemy do przestygniecia.

  7. GOTOWE.
    Ciasta nie nalezy posypywac cukrem pudrem (ma byc kwasne),mozna podawac na cieplo i zimno.
    SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 13 maja 2014 Wspaniały, dietetyczny i w sam raz na obecny sezon rabarbarowy! Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slonce_83 01 maja 2014 To co jest na zdjęciu nijak się ma do tego jak to ciasto wychodzi. Do tego przepisu na pewno brakuje mąki, spód wyłącznie z płatków owsianych taki nie wychodzi, a i góra (rabarbar z ubitymi białkami) też ma się nijak do tego, co jest pokazane na zdjęciu. Żeby wyszło dokładnie takie ciasto, potrzeba zmodyfikować przepis... Bo to co jest tutaj to wygląda na zupełnie inne ciasto. Do spodu na pewno jest dodana mąka (może i wymieszana z płatkami, ale jest), później na to położony rabarbar i "coś" na górę, w stylu kruszonki albo czegoś podobnego.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szczotka_od_kija 08 czerwca 2013 jestem zaskoczona, że płatki owsiane mogą zrobić taki fajny spodzik do ciasta! koniecznie muszę wypróbować:), przepis bardzo po mojemu, gratuluje pomysłu:), oczywiście zostawiam kciuka!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kantarella 07 czerwca 2013 Ciasto, spod to tylko platki owasiane ugotowane? Na zdjecia wyglada na cos wiecej?

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 07 czerwca 2013 etui ,a co tak łapiesz za słówka????
nie ładnie!
Zaś co tyczy się rabarbaru ,nie polecam w dużych ilościach,bardzo szkodliwy na wszystko,ale przepis super daję kciuka:)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

etui 07 czerwca 2013 Fakt, nie wyobrażam sobie "cherbaty" bez niego...Natomiast herbatę jak najbardziej..(:

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń