Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik, przełożony marcepanem otoczonym brzoskwiniową galaretką. I oblany czekoladą. Pyszności!!! Przepis zaczerpnięty z bloga http://mojewypieki.blox.pl/html. Zapraszam na mój blog: http://kobiecykacik.blox.pl/html
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
W garnuszku na małym ogniu, co po chwilkę mieszając grzejemy miód, masło i cukier. Odstawiamy z palnika, żeby lekko przestygło. Mąkę, kakao, sodę i przyprawę przesiewamy, do tego wbijamy jajko i wlewamy ciepłą mieszankę miodową. I miksujemy na gładką masę.
Wylewamy ( chociaż ciężko to wylać, bo masa jest bardzo gęsta i lepka, trzeba się posługiwać łyżką i dobrze rozsmarować) na blaszkę 23x30, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu, piernik kroimy na trzy kawałki, i każdy kawałek przekrawamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę smarujemy dżemem ( najlepiej morelowy/brzoskwiniowy), na to kładziemy rozwałkowaną masę marcepanową, i przykrywamy piernikiem posmarowanym dżemem, od spodu.
Placek przykładamy czymś ciężkim, i siup do lodówki na 24h. Po tym czasie, kroimy małe kawałeczki, które następnie maczamy w polewie czekoladowej. Ja akurat robiłam w trzech różnych, w białej, gorzkiej i mlecznej.