Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowa chałka

Domowa chałka

Autor: nero78

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 515

Dodano: 07.01.2011

Odsłon: 17147

Pomysł na sobotnie, niedzielne śniadanko...? Szybko i smacznie ;)

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdze rozetrzec z łyżką cukru, dodac ciepłe (nie gorące) mleko i 3 łyżki mąki, wymieszac, odstawic zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.20 min.

  2. Do miski przesiac 500 g mąki, zrobic zagłębienie. Jajko wymieszac z pozostałym cukrem (ilośc cukru zależy od tego czy wolimy aby chałka była bardziej czy mniej słodka, pamiętajmy,że do drożdzy daliśmy już łyżkę cukru). Do mąki dodajemy zaczyn, jajko z cukrem, roztopione ciepłe masło oraz wodę i dobrze zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.

  3. Ponownie zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Z każdej formujemy długie wałki i zaplatamy warkocz ( ja podzieliłam wałki na pół z czego zrobiłam dwie mniejsze chałki), końce warkocza łączymy i podwijamy pod spód. Chałkę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej folią do pieczenia blaszki.

  4. W kubku mieszamy 2 łyżki ciepłej wody z łyżeczką cukru i smarujemy przy pomocy pędzelka chałkę. Posypujemy chałkę sezamem, makiem lub kruszonką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. Pieczemy 25,30 min. w temperaturze 200 stopni C. Najlepsza chałka jest z masełkiem, mlekiem, dżemem,miodem... Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

margotek 13 sierpnia 2011 Ogromnie dziekuje za przepis,upieklam dzisiaj,wyszła mi REWELACYJNIE!!!!!!!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 14 marca 2011 przepis jest bardzo dobry - po raz pierwszy chałka wyszła mi taka, jak powinna być : miciutka wewnątrz i chrupiąca na zewnątrz, polecam

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aktorod 25 stycznia 2011 aż chce się schrupać taką chałeczkę ze świeżym masłem....

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nero78 10 stycznia 2011 tauro próbuj, nie poddawaj się, jest to prosty przepis który myślę że dobrze opisałam, trening czyni mistrza ;), mimi619 cieszę się jak smakowało :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimi619 08 stycznia 2011 Miałem pół paczki drożdży w lodówce więc zrobiłęm od razu. Teraz sie studzi. Wyszła piękna, duża i w smaku pewnie tez będzie pycha. Zdziwiłem się, że tak szybko poszło i, że ciasta drożdżowego nie trzeba było długo robić. Pozdrawiam, a przepis POLECAM !

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 08 stycznia 2011 Nie za bardzo umiem piec, więc tym bardziej doceniam to, że tak ślicznie wyglądają Twoje chałki. Pewnie są pyszne :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwona_s 08 stycznia 2011 nic mi nie pozostaje jak znów się uśmiechnąć... no cóż 7 chałka na tym portalu to nie jest tak źle. jak zwykle jedna do drugiej podobna, ale zawsze to o jeden przepis więcej na swym koncie :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 07 stycznia 2011 Bułka-chałka,to mi przypomina moje szczenięce lata

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń