Do góry

Dodatki Przepis na:

domowa drobiowa wędlina

domowa drobiowa wędlina

Autor:

Przepisów i artykułów: 191 Ocena: 2974

Dodano:

Odsłon: 15630

Domowa drobiowa wędlina z dodatkami na jakie tylko mamy ochotę, Ja wykorzystałam marchewkę i groszek ale to równie dobrze może być papryka, oliwki, pomidory suszone, ogórki konserwowe - ogranicza nas tylko wyobraźnia .Jeśli jesteście zwolennikami domowych wędlin a w szczególności lubicie wędliny z galaretką, to dzisiejszy przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Składniki

  • 1 pojedyńcza pierś kurczaka
  • 3 udka kurczaka bez kości (razem pół kilo mięsa)
  • marchewka, groszek
  • sól, pieprz
  • przyprawy takie jakie lubicie - vegeta, papryka, czosnek
  • około 200 ml wody
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • pusta butelka - moja po mleku
  • woreczek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę - taką jaką chcemy mieć w wędlinie, doprawiamy i mieszamy dokładnie, W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy mięso. cały czas mieszając gotujemy aż mięso straci surowość, później już nie będzie poddawane obróbce termicznej - ja na tym etapie wrzuciłam marchew z groszkiem, ponieważ korzystałam z mrożonych. Gdy mięso już jest ugotowane dodajemy rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

  2. Z butelki odcinamy górną warstwę i wkładamy do środka woreczek. Przestudzone mięso przekładamy wraz z całym płynem do butelki i mocno dociskamy. Zawiązujemy woreczek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc, aż galaretka stężeje. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Lindek-Lindek 15 listopada 2016 Super:) Uwielbiam takie wędlinki, jednak nie jest to do końca potrawa drobiowa - zelatyna jest wieprzowa;) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 14 listopada 2016 Kurczak pod każdą postacią, a do tej wędlinki można dodać: kukurydzę, - pokrojone - pieczarki marynowane, korniszonki.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń