Do góry

Sałatki Przepis na:

Domowa kiszona kapusta.

Domowa kiszona kapusta.

Autor: Docherro

Przepisów i artykułów: 303 Ocena: 4354

Dodano: 15.03.2017

Odsłon: 10050

Nie ma jak swojska kapustka,wiemy co jemy.Samo zdrowie,troszkę pracy jest,jednak warto nakisić,jest pyszna..a najlepsza ta woda z ukiszonej kapustki. Bardzo polecam:)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę podzielić na ćwiartki,wyciąć głąby.
    Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
    Cebulę pokroić w piórka.
    Kapustę zeszatkować dać do miski ( robiłam na dwa razy,nie zmieściłam się na raz) dać połowę marchewki i cebuli.
    Dodać kminek,ziele ,liście i sól.Sól dodawać stopniowo by nie przesolić i próbować.
    Wszystkie produkty dobrze wymieszać ugniatając,by kapusta puściła soki.
    Dawać do garnka kamionkowego wyłożonego liśćmi z kapusty i ciasno ugniatać.Nadmiar soku wybierać do osobnego garnka,przyda się do dolewki.
    Kapustę przykryć talerzykiem i obciążyć czymś ciężkim,np.słoik z wodą,ja mam kostkę brukową.Kapusta ma być cały czas przykryta wodą około 5cm.Jeśli już nie mamy soku spod kapusty dolewamy zimną przegotowaną wodę.
    Zostawić w cieple na 5-6 dni,po tym czasie jest już dobra do jedzenia


    Smacznego życzę!.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń