Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rzeczy zrobione w domu, cieszą stokroć bardziej, niż te kupione w sklepie. Uwielbiam musztardę, używam jej często, choć koneserem nie jestem. Najczęściej używam musztard delikatnych w smaku, z pełnymi niezmielonymi ziarnami gorczycy.
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 161
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 32
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 72
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 44
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 161
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 32
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 72
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 44
Składniki
Ziarnka gorczycy zalewamy wodą i ocetem. Pod przykryciem odstawiamy w chłodne miejsce na 16-18 godzin, aż wchłoną wodę.
Po tym czasie gorczycę wkładamy do blendera i miksujemy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję, dodając w trakcie miksowania wodę (dodawać należy stopniowo, aby musztarda nie była zbyt wodnista).
Następnie do smaku dodajemy sól i cukier.
Tak przygotowaną musztardę przechowujemy w lodówce 7-9 dni.
Z podanej ilości składników wychodzi musztarda dość ostra w smaku, złamać ostrość można poprzez dodanie do blendera 1-2 łyżek miodu.