Do góry

Dania główne Przepis na:

domowa pizza na puszystym cieście

domowa pizza na puszystym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 239

Dodano:

Odsłon: 1490

Idealna pizza dla całej rodziny. Wszyscy mogą uczestniczyć w jej przygotowaniu, a następnie delektować się jej wspaniałym smakiem.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO:
    Do wysokiego naczynia rozkruszyć drożdże, posypać je płaską łyżeczką cukru, zalać ciepłą wodą ok. 0,5 szklanki (ale nie gorącą), dodać 4-5 płaskich łyżek mąki i dokładnie wymieszać.
    Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min, aby drożdże "ruszyły". Zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość.

    Następnie do zaczynu dodać niecałe 0,5kg mąki, łyżeczkę soli i niecałą szklankę ciepłej wody.
    Ciasto dokładnie wyrobić. Na początku mocno będzie się przyklejać do rąk, ale z czasem wyrabiania zrobi się jednolite i elastyczne. W razie potrzeby dodać nieco mąki lub wody.

    Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 2 godz. (może być nieco krócej)

  2. SOS:
    Do garnka przelać przecier pomidorowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu, ale nie doprowadzać do wrzenia, smaki mają się jedynie połączyć, a dodatkowo sos mocno pryska.

  3. Blachę do pieczenia - u mnie o wymiarach ok. 30 na 40 cm - wyłożyć papierem do pieczenia.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę i delikatnie rozciągać rękami na całą powierzchnię, zostawiając nieco grubsze krawędzie, aby sos się nie wylewał.

  4. Na tak przygotowanym cieście rozprowadzić połowę sosu.
    Następnie na sos zetrzeć 1/4 żółtego sera, położyć pokrojoną w kostkę ulubioną szynkę, pokrojoną w półplasterki cebulę, rozłożyć na całej powierzchni plasterki salami, pokrojony w plasterki ser pleśniowy, a na koniec zetrzeć pozostały żółty ser.

  5. Tak przygotowaną pizzę włożyć do nagrzanego do ok 180 stopni piekarnika i piec ok 30 min. (Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić wykałaczką brzegi ciasta, czy jest już upieczone)

  6. Upieczoną pizzę pokroić na kawałeczki, opcjonalnie posypać szczypiorkiem. Pozostały sos podać zamiast ketchupu.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń