Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowa przyprawa do sernika

Domowa przyprawa do sernika

Autor: kuchniakolorublond

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 742

Dodano: 16.12.2017

Odsłon: 105

Z racji zbliżających się wielkimi krokami Świąt Bożego Narodzenia, na pewno w domach wielu z Was zagoszczą serniki. Jeśli kupujecie przyprawę do sernika, to kliknijcie niżej i zobaczcie, jak zrobić ją samodzielnie. Oczywiście - w bardzo prosty sposób :)

Składniki

  • szklankę drobnego cukru
  • laskę wanilii
  • 2-3 łyżki owoców kardamonu (można zastąpić 1-2 łyżeczkami zmielonego, jednak wydłubane i rozgniecione ziarna mają o wiele lepszy
  • 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • słoik
> 6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do słoika wsypujemy cukier i skórkę pomarańczową. Z owoców kardamonu wydłubujemy ziarenka i rozcieramy je w moździerzu. Jeśli nam się nie chce, po prostu sypiemy zmielony kardamon (będzie nieco mniej pachnące).
    Laskę wanilii przecinamy na pół w połowie długości. Powstałe połówki przecinamy jeszcze raz wzdłuż i wybieramy z nich ziarenka. Najlepiej robić to tępą stroną noża lub łyżeczką. Ziarenka dorzucamy do słoiczka.

  2. Słoik szczelnie zakręcamy i przez chwilę mocno nim wstrząsamy, żeby zawartość się wymieszała.
    Na koniec do słoika dokładamy korę z wanilii - doda jeszcze więcej zapachu, a poza tym będzie fajnie wyglądać w słoiczku ;)
    Do sernika wystarczy dodać 2 łyżeczki takiej przyprawy na 1kg sera. 3 łyżeczki to już max i dla hardkorów ;)
    Do użycia przyprawa nadaje się po odstaniu 4-5 dni.






    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń