Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowa przyprawa typu Vegeta

Przepis dnia 2016-11-28
Domowa przyprawa typu Vegeta

Autor:

Przepisów i artykułów: 294 Ocena: 2976

Dodano:

Odsłon: 48048

Bardzo udana próba zastąpienia vegety, warzywka i ziarenek smaku, aromatyczna, ale bez zbędnych dodatków - glutaminianu sodu i konserwantów (wszystkie składniki ważę po oczyszczeniu i obraniu).

Składniki

  • 500 g marchwi
  • 150 g pietruszki (korzeń)
  • ok. 300 g korzenia selera
  • biała i jasnozielona część pora
  • pęczek natki pietruszki
  • liście z naci jednego selera (bez łodyg)
  • kilka gałązek świeżego lubczyku (dobrze jest go użyć, bo wpływa na smak i aromat przyprawy, ale myślę, że można się bez niego ob
  • można użyć także nieco koperku – miałam łodyżki pozostałe po wykorzystaniu listków do mizerii, które żal było wyrzucić
  • 1 – 2 ostre papryczki, oczyszczone z nasion
  • pół główki czosnku, ząbki należy obrać z łusek
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 6 łyżeczek soli morskiej lub kamiennej
  • 15 ziarenek ziela angielskiego
  • 6-10 suszonych liści laurowych (zależnie od wielkości)
  • dodatkowo postanowiłam zużyć również suszone listki kozieradki, które prawie rok temu kupiłam w sklepie wysyłkowym (Kasoori meth
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchew, seler i pietruszkę – korzenie – umyłam i obrałam ze skórki.

  2. Por oczyściłam, zdejmując wierzchnie liście i odcinając ciemno zieloną część i dokładnie opłukałam z piasku.

  3. Ząbki czosnku obrałam z łusek i pokroiłam w plasterki.

  4. Nać pietruszki, selera i koperku opłukałam i otrząsnęłam dokładnie z wody.

  5. Marchewkę, por, czosnek oraz korzeń pietruszki i selera pokroiłam w plasterki.

  6. Plastry warzyw, wszystkie natki oraz ostrą papryczkę rozmieściłam na sitach suszarki do warzyw i grzybów.

  7. Wszystkie warzywa wysuszyłam, co jakiś czas zamieniając miejscami sita suszarki, żeby składniki suszyły się równomiernie.

  8. Warzywa i zioła można ususzyć także w piekarniku gazowym bądź elektrycznym. Rozdrobnione rozsypuje się na blachach, takich, jakie są na wyposażeniu piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia i suszy przez kilka godzin – aż wyschną. Piekarnik powinien być nagrzany nie mocniej niż 75 st. C, a drzwiczki lekko uchylone.

  9. Wysuszone warzywa i wszelkie przyprawy włożyłam do naczynia mojego speedcooka i zmieliłam (obroty 10, czas około 10 s.), ale można je sukcesywnie umieszczać w pojemniku blendera, a nawet w młynku do kawy. Stopień rozdrobnienia można regulować dowolnie – ja tym razem uzyskałam proszek, ale można również pozostawić przyprawę w nieco większych kawałkach – tak, jak lubicie.

  10. Uzyskany proszek wsypałam do szczelnego pojemnika – słoika z klamrą. Nie powinna się do środka przedostawać wilgoć, wówczas domowa przyprawa typu Vegeta będzie miała przynajmniej kilkumiesięczną trwałość.

  11. Takiej przyprawy używam do zup, sosów, zapiekanek, marynat i rozmaitych innych potraw. Poprawia smak, kolor i aromat dań a jednocześnie wiem, że nie dodaję do nich chemicznych składników. Spróbujecie?

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alutka50 29 lipca 2017 O jakie chemikalia w vegecie wam chodzi? o sól? Ona konserwuje i stosowana z umiarem nie jest trócizną! Zresztą w przepisie jest 6 łyżek soli wiec poco tyle zachodu? Odpowiedzi: 1 ▼

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 23 listopada 2016 Czmamba nikt Ci nie przystawia pistoletu do głowy i każe robić. Robiłam, aby mój syn miał zdrowe jedzenie, poza tym w latach 80 XX wieku nie było tak wielu warzyw jak dziś - warzywa się pokazały, ale nawyk i cudowny smak pozostał.A czy ty myślisz, że te warzywa takie zdrowe? Zdrowe warzywa nie kosztują kilka złotych, a kilkanaście (jak nie więcej). Pozdrawiam wszystkie Panie, którym sprawia frajdę takie przygotowanie przetworków na zimę. Różnistych.

25 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hajduczek-naturalnie 23 listopada 2016 Cóż, Czmamba. Mój wpis to propozycja dla pracowitych, ambitnych i ciekawych efektu. I oczywiście - dla mających na to wszystko czas. Przecież nikogo nie przymuszam do wykonania, a jedynie zachęcam, żeby zamiast stosować kupną przyprawę pełną chemii - zrobić własną. Na pewno zdrowszą... :)

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

czmamba 23 listopada 2016 Wszystko rozumiem ale po co???? Dlaczego sobie robić tyle zachodu w pie....u się by to suszyć (tracić witaminy) mielić i przechowywać.... Warzyw jest tak wiele, że nie trzeba takich "cudaków" stosować. Ja nie widzę w tym nic ciekawego a zwłaszcza zdrowego!!!!

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 23 listopada 2016 Znam ten przepis - ja ścierałam na grubych oczkach i suszyłam w piecyku lub w woreczkach z gazy. Od lat nie używam "kostek"- sama sobie robię np. gotuję młode warzywka ( w sezonie) i wywar mrożę w woreczkach na lód,(warzywny) a jak dodam kurczaka to mam kostkę rosołową. Polecam.

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hajduczek-naturalnie 22 listopada 2016 Babciaaneczka, dziękuję za poradę. Ja również wykorzystuję łodyżki koperku na rozmaite spasoby, a dodanie ich tutaj miało być również sugestią pewnej dowolności składników. Bo do suchej przyprawy warto dodać wszystko to, co aromatyczne, co lubimy i uważamy, że będzie pasowało. Pozdrawiam :)

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 22 listopada 2016 Dzięki za dokładny przepis, trochę pracochłonny, ale warto zrobić.A tak na marginesie, ja wykorzystuję łodyżki z koperku w ten sposób, że po umyciu i wysuszeniu zamrażam je i dodaję do gotowania ziemniaków,nawet przez całą zimę. Po odcedzeniu ziemniaków, wyrzucam łodyżki. Pozdrawiam :)

27 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń