Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowa wędlina z piersi kurczka

Domowa wędlina z piersi kurczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 701

Dodano:

Odsłon: 16103

Jak sama nazwa wskazuje, jest to wędlina z piersi kurczaka, przygotowana wyłącznie z naturalnych składników w domowych warunkach.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1,5 l wody
  • łyżka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2 listki laurowe
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wodę zagotowuję na małym ogniu. Do wody, nie ściągając garnka z palnika, dodaję wszystkie przyprawy i gotuję jeszcze 10 minut. Zalewę pozostawiam do wystygnięcia.

  2. Gdy zalewa będzie już schłodzona, przelewam ją przez sitko do innego garnka, a jej części stałe (listki laurowe, pieprz i czosnek) wyrzucam. Do garnka wkładam umyte piersi z kurczaka (oczywiście wcześniej pozbywam się ścięgien i chrząstek, jeśli takowe są). Muszę być całkowicie zanurzone, jeśli wypływają, można je obciążyć, np. talerzykiem. tak przygotowane mięso wkładam do lodówki na kilka godzin. Ja włożyłam na 6.

  3. Mięso wyciągam z solanki, ale jej nie wylewam, BĘDZIE JESZCZE POTRZEBNA!!!!!!

    Owijam je sznurkiem, tworząc coś w rodzaju koszyczka (choć mi to bardziej przypomina kabaretki) i wkładam z powrotem do solanki. Gotuję ok. 30 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie ściągam garnek z palnika i pozostawiam mięso w płynie do całkowitego wystygnięcia. Zimną wędlinę wyciągam z garnka i osuszam papierowym ręcznikiem. Przechowuję w lodówce przez kilka dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 21 października 2017 Łączenia posypuję ... żelatyną. Mniej się "kruszy". Ale to jest pycha. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 października 2017 Ożeż, ale to pysznie wygląda :)
Na pewno to zrobimy, info pewne na 200 % xD

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń