Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowe bułeczki ( kajzerki ) - przepis

Domowe bułeczki ( kajzerki ) - przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2988

Dodano:

Odsłon: 8925

Domowe bułeczki, które każdy wykona samodzielnie w domu :) Przepis dorotus.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki letniej wody
  • 1 ½ łyżeczki suchych drożdży lub 12 g świeżych
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ilość: 10 bułeczek Wszystkie składniki przekładamy do miski ( jeśli używamy świeżych drożdży należy wcześniej zrobić zaczyn ) i wyrabiamy, aż ciasto nie będzie przywierało do ścianek miski. Od momentu nieprzywierania wyrabiamy jeszcze przez 5 min. Ciasto przekładamy do miseczki i przykrywamy na 10 min, po tym czasie ponownie wyrabiamy przez 5 min. Miskę lekko smarujemy oliwą lub olejem i przekładamy ciasto, przykrywając ściereczką i odstawiając w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto dzielimy na 10 części, formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 45 min. przykrywając ściereczką. Po 45 min. lekko nacinamy nożykiem tworząc krzyżyk i smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy w temp. 225 C przez 15 min. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ilovebakepl 03 września 2012 Dobrze jest przesiać przez sitko :) Pozdrawiam i zachęcam do odwiedzenia mojego bloga www.ilovebake.pl

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Monika87 01 września 2012 Brzmi tak prosto, że muszę wypróbować! Tylko mam pytanko, czy mąkę przesiewasz przez sito czy nie?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń