Do góry

Desery Przepis na:

Domowe faworki

Domowe faworki

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 559

Dodano:

Odsłon: 4272

Czas karnawału to czas domowych wypieków. Zapraszam więc na przepis na słodkie, chrupiące i niesamowicie smaczne faworki.

Składniki

  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500g smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W dużej misce miksujemy żółtka z cukrem pudrem, w drugiej mieszamy mąkę ze śmietaną. Do żółtek dodajemy łyżkę spirytusu i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wraz ze śmietaną i dobrze mieszamy.

  2. Stolnice podsypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto. Zagniatamy je by było elastyczne, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotowe ciasto wybijamy drewnianym wałkiem przez 10 minut.

  3. Ciasto dzielimy na 4 części. Pierwszą dokładnie rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy z niej prostokąty o wymiarach ok 2x6cm i robimy małe nacięcie w środku. Przez powstałą dziurkę przekładamy jedną połowę ciasta. Tak przygotowujemy faworki z pozostałych 3 części ciasta.

  4. W garnku ostrożnie rozgrzewamy olej. Smażymy faworki przez około 0,5 minuty z każdej strony (musza być rumiane) i przekładamy na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe obsypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 01 lutego 2018 Pysznie się prezentują:)Osobiście uwielbiam faworki:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń