Do góry

Desery Przepis na:

Domowe lody waniliowe bez maszyny

Przepis dnia 2018-08-15
Domowe lody waniliowe bez maszyny

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 338

Dodano:

Odsłon: 5750

Proponuję dziś przepis na tradycyjne lody, takie jakie mogliśmy zajadać w PRLu, gdy nie znano żadnych proszków, zagęstników i emulgatorów. Lody na bazie żółtek, mleka i śmietanki - cud miód, który jest dostępny teraz dla nas w domu i nie musimy używać żadnej maszyny. Serdecznie polecam :-) Z podanych proporcji wychodzi ok. 1 litr lodów.

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 6 żółtek
  • pół szklanki cukru
  • 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od zagotowania mleka ze śmietanką i cukrem z prawdziwą wanilią. Po zagotowaniu studzimy.
    Żółtka wraz cukrem miksujemy do białości.
    Następnie na najwolniejszych obrotach partiami dolewamy wystudzone mleko ze śmietanką i cukrem z prawdziwą wanilią.
    Gdy wszystko się już zmiksuje, wtedy przelewamy do garnka.
    Ostrożnie podgrzewamy przez 10-15 minut uważając by nie zagotować.
    Następnie znów studzimy.
    Wystudzoną masę przelewamy do plastikowego pojemnika i chowamy do zamrażalnika na 2 godziny.
    Następnie wyjmujemy i mieszamy i znów chowamy do zamrażalnika na półtorej godziny.
    Wyjmujemy i znów mieszamy i chowamy do zamrażalnika na 1 godzinę.
    I tak jeszcze raz a następnie chowamy do zamrażalnika na całą noc.
    Na następny dzień, nim zaczniemy nakładać gałki lodów - warto trochę wcześniej wyjąć pojemnik, by lody trochę odtajały.
    Są przepyszne. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 10 sierpnia Wyglądają na pyszne. Nie próbowałam robić takich lodów z mlekiem, do tej pory używałam śmietany, żółtek i białek. Chętnie wypróbuję Twój przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nats9511 10 sierpnia Chwileczkę... Bez maszyny? A mikser to gips? Wrócmy zatem konsekwentnie do niezapomnianych czasów PRLu i róbmy wszystko ręcznie, jak wtedy... Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń