Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze własnoręczne domowe pieguski, szybkie i proste w wykonaniu. Smakują jeszcze lepiej niż kupne.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1879
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8433
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 797
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254430
Polecam.
Odsłon: 1534
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1879
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8433
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 797
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254430
Polecam.
Odsłon: 1534
Składniki
Masło i jajko w temperaturze pokojowej. Orzechy siekamy. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem, ja robię to w robocie kuchennym z ostrzami. Dodajemy jajko i dalej ucierając dosypujemy mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli. Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę, rozpłaszczamy na 1,5 cm placek. Po cieście równomiernie rozsypujemy orzechy, rodzynki i kropelki czekoladowe.
Ciasto zwijamy i lekko ugniatamy. Potem odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości mniejszego orzecha włoskiego. Kulki układamy na blaszkach z papierem do pieczenia, leciutko spłaszczamy i wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Blaszki wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 20 minut.