Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze własnoręczne domowe pieguski, szybkie i proste w wykonaniu. Smakują jeszcze lepiej niż kupne.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 792
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 926
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 134
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2821
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 792
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 926
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 134
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2821
Składniki
Masło i jajko w temperaturze pokojowej. Orzechy siekamy. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem, ja robię to w robocie kuchennym z ostrzami. Dodajemy jajko i dalej ucierając dosypujemy mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli. Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę, rozpłaszczamy na 1,5 cm placek. Po cieście równomiernie rozsypujemy orzechy, rodzynki i kropelki czekoladowe.
Ciasto zwijamy i lekko ugniatamy. Potem odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości mniejszego orzecha włoskiego. Kulki układamy na blaszkach z papierem do pieczenia, leciutko spłaszczamy i wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Blaszki wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 20 minut.