Do góry

Desery Przepis na:

Domowe PIEGUSKI

Domowe PIEGUSKI

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 7687

Dodano:

Odsłon: 229

Najlepsze własnoręczne domowe pieguski, szybkie i proste w wykonaniu. Smakują jeszcze lepiej niż kupne.

Składniki

> 6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło i jajko w temperaturze pokojowej.
    Orzechy siekamy.
    Masło ucieramy razem z cukrem pudrem, ja robię to w robocie kuchennym z ostrzami.
    Dodajemy jajko i dalej ucierając dosypujemy mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli.
    Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę, rozpłaszczamy na 1,5 cm placek. Po cieście równomiernie rozsypujemy orzechy, rodzynki i kropelki czekoladowe.

  2. Ciasto zwijamy i lekko ugniatamy.
    Potem odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości mniejszego orzecha włoskiego.
    Kulki układamy na blaszkach z papierem do pieczenia, leciutko spłaszczamy i wkładamy do lodówki.
    Piekarnik nagrzewamy do 200 C.
    Blaszki wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 stycznia Super ciacha, aż chciałoby się teraz je zjeść ;) Pychotka :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 07 stycznia Pyszne pieguski. Akurat na ten weekend robiłam sernik z tymi groszkami.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń