Do góry

Przekąski Przepis na:

domowe sushi-maki

domowe sushi-maki

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 57

Dodano:

Odsłon: 8996

Nasza wersja sushi, bez filozofowanie i udawania, że to arcytrudna sztuka.

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do naszego sushi użyliśmy tym razem zwykłego białego ryżu w woreczkach.W przepisach bardziej "ortodoksyjnych'' zalecane jest użycie specjalnego ryżu,który należy w nieskończoność płukać,a samo gotowanie go to rytuał wtajemniczenia.

  2. Ryż po ugotowaniu został odcedzony(solony w trakcie gotowania),potem wysypaliśmy go z tych woreczków do miski.Podgrzaliśmy ocet z cukrem i wlaliśmy do ryżu.Wymieszaliśmy i odstawiliśmy do wystygnięcia-nie może być ciepły w trakcie zwijania rolek

  3. W międzyczasie przygotowaliśmy to ,co damy do środka-ogórek pokrojony w paski,bez gniazd nasiennych,papryczka chili pokrojona w cienkie paseczki, tak samo awokado,surimi,czy też łosoś.

  4. Bierzemy zwykłą bambusową matę, na niej kładziemy arkusz alg-szorstką stroną do góry,rozkładamy równomiernie ryż zostawiając kilkucentymetrowy pasek na sklejenie.Warstwa ryżu nie może być za gruba,wystarczy,ze algi nie będą prześwitywać.W miejscu gdzie będą ułożone pozostałe składniki możemy zrobić cieniutki pasek sera.Na nim układamy przez całą długość np surimi,ogórka,awokado.Nie przesadzać z "nadzieniem bo sushi może popękać w trakcie rolowania.

  5. Pomagając sobie matą zwijamy rolkę.Wolną przestrzeń posmarować wodą,wtedy dobrze się sklei.Sklejoną rolkę kroimy ostrym nożem na ok 8 kawałków-lub więcej jeśli lubicie cieńsze kawałki.Nasze sushi dodatkowo posypaliśmy uprażonym sezamem.

  6. Do całego rytuału potrzebny jest też sos sojowy(dobrej jakości,kiepski potrafi zepsuć efekt),chrzan wasabi i marynowany imbir.Imbir oczyszcza kubki smakowe.Wasabi i sos sojowy poprawiają smak.Do małej miseczki wlewamy odrobinę sosu,dodajemy szczyptę wasabi ,w tej emulsji maczamy delikatnie kawałki sushi.

  7. Do środka można użyć wszystkiego,co sie da zawinąć-np pokrojoną rzodkiew,korniszony.Oczywiście jeśli robicie sushi w wersji nieortodoksyjnej,bawiąc się nim.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SzaryWilk 02 lipca 2013 Boże, jaka profanacja... Taki substytut sushi.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nostiamo 30 marca 2013 zwykły ryz nie będzie się odpowiednio kleił. Jedzenie ma być przyjemnością, a nie okradaniem ze smaków

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jowita 23 listopada 2012 ja dodatkowo użyłam anschua oraz wcześniej ugotowana na parze ryba, dorasz. W kauflandzie ryż kupiłam po 4zł za 0,5kg do sushi. A gotowanie jest proste, po zagotowaniu i jak zgęstniej starym babcinym sposobem zawijam w koc, nie przypali się a dojdzie i będzie miękki. Jak nakładam ryż to ręce mam mokre to się tak nie kleją. Po zawinięciu smaruję cały rulonik wodą i obtaczam w sezamie. Smacznego.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olina102 27 września 2011 Bardzo lubię sushi, ale za dużo mnie kosztuje. Od dawna miałam zamiar sama je robić. Dzięki za uproszczenie .

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Darsifel 03 maja 2011 Fajne :D A sobie zapiszę w ulubionych ;)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń