Do góry

Napoje Przepis na:

domowy ajerkoniak

domowy ajerkoniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 218 Ocena: 5642

Dodano:

Odsłon: 7977

jest tak pyszny ze znika w zaskakującym tempie :-) Jest idealny gdy spodziewamy się gości i chcemy uraczyć ich czymś pysznym i z %%% :-)

Składniki

  • -7 świeżych jajek
  • -3 łyżki cukru pudru
  • -500 ml mleka skondensowanego NIESŁODZONEGO
  • -ok 1 szkl wódki * można dodać mniej wódki i trochę spirytusu jeśli lubimy mocniejsze trunki
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka sparzamy, oddzielamy białka od żółtek. Białka nam są niepotrzebne.
    Żółtka ubijamy na puch z cukrem pudrem, muszą być puszyste i białe. Ubijanie trwa około 5-8 minut :-)


    Po ubiciu żółtek dodajemy ciągle miksując małym strumieniem zimne mleko skondensowane.
    Następnie po dokładnym zmieszaniu się żółtek z mlekiem dodajemy powoli i delikatnie alkohol.
    Wszystko mieszamy, przelewamy do butelki lub butelek, i schładzamy w lodówce około 2-3 godzinek :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anonymous.270181 03 października 2018 jajka od jakiś dziwnych kur.Żółtka białe.Pewnie kuty albinoski Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń