Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowy biały serek

Domowy biały serek

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6546

Dodano:

Odsłon: 11494

Nie ma nic lepszego niż robienie samemu to co dziś można kupić gotowe. Zagłębić się w to jak powstają pewne produkty które dziś idziemy do sklepu i kupujemy :)

Składniki

  • 1 litr mleka wiejskiego od krowy
  • 3/4 szklanki mleka pasteryzowanego
  • pomidorek i szczypiorek
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko od krowy przelewamy do litrowego słoika i odstawiamy na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Kiedy zbierze nam się na wierzchu śmietana zbieramy ją do małego pojemniczka. Do garnka wlewamy mleko pasteryzowane, gotujemy. Kiedy zacznie się podnosić dodajemy mleko od krowy. Zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie przelewamy je przez gęste sitko bądź sitko wyłożone gazą. Zostawiamy na noc w lodówce tak żeby serwatka wyciekła do garnka a serek się ukształtował. Podajemy z wcześniej zrobioną śmietaną oraz pomidorkiem i szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 04 września 2017 Od zawsze jem taki twarożek, a i serek również. Mam ponad 6.. lat więc takie twarożki i serki robiła moja Babcia, Mama i ja jako mama i teraz jako babcia nadal kontynuuję ich "wyrobnictwo". Warto - z różnymi dodatkami: szczypiorek, rzodkiewka czy ogórek zielony (starte na tatce o dużych oczkach) z ziołami - np.z czubrycą itp. A i słodko też można. Bardzo się cieszę kiedy czytam "stare" przepisy, a piszą młode osoby. Odpowiedzi: 3 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 września 2017 Znam coś podobnego z przepisu babci i to chyba jest podobne. Mniami :) Odpowiedzi: 6 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń