Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowy chleb z płatkami owsianymi

Domowy chleb z płatkami owsianymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 369 Ocena: 10409

Dodano:

Odsłon: 1184

Nie ma to jak pyszny domowy chleb wypiekany własnoręcznie. Pyszny, miękki, z chrupiącą skórką. Taki otóż chleb domowy z płatkami owsianymi piekę już od kilku tygodni i cały czas nie możemy się nim najeść. Znika w większości jeszcze ciepły. Julcia zajada się samym zaraz po upieczeniu, kiedy jest najbardziej chrupki.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 litr ciepłej wody
  • 3 garście płatków owsianych
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka płatków owsianych do obsypania wierzchu
  • olej do smarowania foremek
  • bułka tarta do obsypania foremek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W 1/2 litra wody rozpuszczamy drożdże. Do drugiej połowy ciepłej wody dolewamy ocet. W misce mieszamy razem mąkę, sól, cukier i płatki owsiane. Do miski z mąką wlewamy wodę z drożdżami. Lekko mieszamy i dolewamy wodę z octem.

  2. Wszystko mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie wówczas odgazowujemy je za pomocą namoczonej w wodzie łyżki. Polega to na tym aby mokrą łyżkę wbijać w ciasto, żeby uszło z niego powietrze.

  3. Dwie prostokątne foremki smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanych foremek wylewamy ciasto dzieląc je proporcjonalnie do wielkości foremek (tak jak u mnie gdzie jedna jest ciut większa daję ciut więcej ciasta, jeżeli macie dwie takie same foremki to ciasto dzielicie na pół). Ciasto we foremkach wyrównujemy z pomocą mokrej łyżki. Tak wyłożone ciastem foremki przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto we foremkach ładnie wyrośnie, zdejmujemy folię(ja zawsze pomagam sobie nożem). Wierzch ciasta kropimy wodą i obsypujemy płatkami owsianymi.

  4. Piekarnik nagrzewamy do 250'C. Foremki z chlebem wkładamy do nagrzanego piekarnika, po czym zmniejszamy temperaturę do 230'C i w tej temperaturze pieczemy domowy chleb przez około 50 minut. Upieczone bochenki naszego domowego chleba studzimy na kratce. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 19 lutego No fajnie CI wyszły te chlebki,zastanawiam si tylko ,że nie ma w przepisie żadnego tłuszczu Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 18 lutego Pięknie Ci wyszedł :)Super apetycznie wygląda! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń