Do góry

Desery Przepis na:

Domowy pasztet

Domowy pasztet

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10028

Dodano:

Odsłon: 24

Sprawdzony przepis na "Domowy pasztet"

Składniki

  • 1 kg łopatki, karczku lub biodrówki wieprzowej
  • 1 kg udźca wołowego
  • 500 g podgardla
  • 50 g wątróbki drobiowej
  • 3 średnie cebule pokrojone w plastry
  • 2 kajzerki
  • 5 jajek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżka ziaren pieprzu zielonego
  • smalec do wysmarowania formy
  • bułka tarta
  • przyprawy do zagotowania: 2 listki laurowe, 6-8 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek czarnego pieprzu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przyprawy w ziarnach i liście laurowe gotujemy w dwóch szklankach wody tak długo, aby pozostała szklanka wywaru. Wieprzowinę, wołowinę i podgardle kroimy na kawałki. W rondlu układamy podgardle, wieprzowinę, wołowinę, a na niej plastry cebuli. Zalewamy przecedzonym, zimnym wywarem z przypraw. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięs. Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę bułki kajzerki. Studzimy.

  2. Wątróbkę zalewamy wrzątkiem, chłodzimy. Zawartość garnka i wątróbkę trzykrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Wyrabiamy z żółtkami, gałką muszkatołową, solą, pieprzem mielonym i ziarnami zielonego, a na koniec z pianą ubitą z białek.

  3. Wąskie, podłużne formy o długości 30 cm smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą. Napełniamy masą mięsną, dociskamy, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza. Wierzch można udekorować plasterkami słoniny. Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 200oC.

  4. Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 1 zł.

  5. Wartość odżywcza jednej porcji 189 kcal Białko 5,4 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 18 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń