Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowy pasztet - nie tylko na Wielkanoc

Domowy pasztet - nie tylko na Wielkanoc

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 844

Dodano:

Odsłon: 7943

Można go zrobić nie tylko z okazji Wielkanocy, ale i na co dzień, do chleba. Jest pyszny i przede wszystkim "swojski". Pieczemy go z mamą na każde święta. Jest w nim kilka rodzajów mięsa - domowy pasztet :)

Składniki

  • 30 dkg wołowiny
  • 30 dkg wieprzowiny
  • 30 dkg cielęciny
  • 1 większe udko z kurczaka
  • 30 dkg chudego boczku
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 czerstwa bułka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mięso namoczyć na całą noc (oprócz wątróbki). W międzyczasie zmienić wodę (ja zmieniłam ją trzykrotnie). Osuszyć je i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka. Warzywa obrać, marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, cebulę opalić, dorzucić do mięsa. Wszystko zalać zimną wodą (ok. 1 cm ponad mięsem). Gotować 3 godziny. 15 minut przed końcem dodać wątróbkę. Odstawić do ostygnięcia, po 20 minutach dołożyć czerstwą bułkę.

  2. Wszystko zmielić na maszynce o małych oczkach. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, dobrze wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek, połączyć składniki. Przełożyć do foremek. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń