Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowy schab na kanapki...

Domowy schab na kanapki...

Autor: DarekP

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 283

Dodano: 09.04.2017

Odsłon: 7383

Pyszna wędlina wg starego przepisu, bez wędzenia.

Składniki

  • schab 1,5-2 kg
  • sól nie jodowana
  • sól peklująca
  • cukier
  • czosnek
  • papryka w proszku
  • pieprz
  • oregano
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Schab płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym.Niepotrzebne wg nas skrawki musimy odkroić i przeznaczyć na gulasz lub świeżonkę.
    Peklowanie na sucho, na 1 kg mięsa potrzebujemy łyżkę soli peklującej, łyżkę soli kamiennej, dwie łyżki cukru,pozostałe przyprawy wg uznania tj. czosnek, pieprz, papryka, oregano, najpierw przyprawiamy solą i cukrem, potem wcieramy czosnek i na końcu pozostałe przyprawy.Tak spreparowany schab wkładamy do lodówki na 36-72 h zależy kiedy chcemy go sparzyć. Gdy jest w lodówce i puszcza soki, to wycieramy je papierem i przewracamy mięso na druga stronę.
    Po peklowaniu parzymy, tzn. gotujemy wodę i wkładamy mięso na 10 min. gotowania na małym ogniu, potem wystawiamy do ostudzenia na min. 6h, po tym czasie razem z mięsem gotujemy znowu, do czasu 10 min. od momentu zagotowania i studzimy ponownie min. 6h.Po wystudzeniu wyjmujemy schab do osuszenia i wkładamy do lodówki na noc.Jeżeli ktoś nie wytrzyma żeby tak długo czekać niech spróbuje od razu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 20 kwietnia Mięsko zrobiłam na święta. Wyszło bardzo smaczne, z półmiska znikało w ekspresowym tempie. Jedynie jak wszyscy orzekli było za mało słone. Następnym razem do wody przy odparzaniu dodam trochę soli. Odpowiedzi: 3 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń