Do góry

Zupy Przepis na:

Domowy żurek na prawdziwym zakwasie

Domowy żurek na prawdziwym zakwasie

Autor: Mateusz14

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 57

Dodano: 10.05.2012

Odsłon: 40828

Tradycyjny żurek na domowym zakwasie.

Składniki

  • Składniki do zakwasu, UWAGA należy czekać 3-5 dni aż zakwas "Dojrzeje"
  • mąka żytnia, 1 szklanka
  • woda, 3-4 szklanki
  • Chleb razowy ( Wysuszony ), 1 kromka
  • czosnek, 3-4 ząbki
  • Żurek:, -------
  • biała kiełbasa, 4 kawałki
  • boczek, 6 plasterków
  • Włoszczyzna ( bez kapusty ), N/A
  • cebula, 1 Sztuka
  • śmietana, Pół szklanki
  • majeranek, sól, pieprz, Do smaku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zakwas:

  2. Na 3-5 dni przed gotowaniem żurku, mieszamy wodę z mąką razową. Ilość wody zależy od tego jak gęsty lubimy żurek, można dodać 3 lub 4 szklanki, przy trzech będzie dość gęsty. Do całości dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy kromką chleba razowego i pozostawiamy w ciepłym miejscu (np. przy kuchence), przykryty gazą.

  3. Żur:

  4. Białą kiełbasę zalewamy wodą, tak aby cała była przykryta. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny, w razie potrzeby dolewamy wody, jeżeli ta się wygotuje. Cebulę opalamy nad gazem lub prażymy na patelni jeżeli mamy kuchenkę elektryczną. Włoszczyznę zalewamy ok. 1,5 l wody i gotujemy na wolnym ogniu razem z boczkiem, grzybami i cebulą, aż warzywa będą miękkie. (w razie potrzeby dolewamy wrzącej wody z czajnika, jeżeli ta się wygotuje).

  5. Ugotowany boczek i kiełbasę kroimy na plasterki i smażymy razem z grzybami na patelni. Wywar warzywny przecedzamy, warzywa odkładamy, nie będą już potrzebne. Następnie łączymy z wywarem z kiełbasy (w sumie powinno być około 2 litry płynu), dodajemy usmażone mięco i grzyby, dodajemy zakwas i gotujemy ciągle mieszając (po dodaniu zakwasu zupa lubi przywierać do dna). Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy kremówkę i pozostawiamy na gazie dosłownie moment, bo zupy ze śmietaną nie powinno się już doprowadzać do wrzenia. Podajemy w miseczkach z kromką chleba, lub w miseczkach chlebowych z ugotowanym na twardo jajkiem. Jeżeli chcemy dodać ziemniaki, to możemy je ugotować w wywarze z kiełbasy przed dodaniem zakwasu.

  6. SMACZNEGO :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mateusz14 14 maja 2012 Do jest tylko przykład w czym można podać :) Ja akurat miałem zdjęcie w chlebie to takie umieściłem.

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maszymczak 14 maja 2012 ja nie dodaje do żurku grzybów, a chlebek trzeba wydrążyć, bo jak wlejesz żurek jak na załączonym zdjęciu to się ciapa zrobi.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maszymczak 14 maja 2012 ja nie dodaje do żurku grzybów i należy chlebek wydrążyć bo jak zrobisz tak jak na zdjęciu to się ciapa w chlebku zrobi.

Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lukrowababeczka 14 maja 2012 Witam serdecznie! Zgadzam się z "kurka domowa". Tez słyszałam że najpierw chlebek trzeba przygotować przed wlaniem żurku. U mnie niestety jest trudno dostać taki chlebek, ale nadal poluje.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 11 maja 2012 Nie chcę się wymądrzać, ale w przepisie nie wspomniałeś o tym, że zanim podamy żurek w chlebku to trzeba go najpierw (ten chlebek) wydrążyć i zapiec w piekarniku - inaczej żurek wsiąknie w chleb i będzie klapa. Poza tym przepis fajny

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń