Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorada pod pierzynką z pora

Dorada pod pierzynką z pora

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 656

Dodano:

Odsłon: 5503

Szybki obiad dla rybnych smakoszy

Składniki

  • dorada (lub inna ryba w całości), 2 szt. (około 500 g)
  • por, 1 szt.
  • beszamel, 300 ml
  • koperek, 1 pęczek
  • sól, pieprz, czosnek, do smaku
  • makaron papardelle, wg uznania
  • oliwa z oliwek
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Beszamel przygotuj wg mojego przepisu, który podaję przy "Lasagne rodzinnej w trzech smakach", posłuży on jako podstawa do sosu koperkowo-czosnkowego.

  2. Rybę umyj i spraw. Lekko posól i odstaw na chwilę. Sos beszamelowy wymieszaj z pokrojonym drobno koperkiem i zgniecionymi ząbkami czosnku (1-2 szt.). Por (jego białą część) pokrój w plasterki i sparz wrzątkiem.

  3. Na dno naczynia żaroodpornego wylej 2 łyżki oliwy z oliwek, na to połóż połowę pokrojonego pora i rybę, polej ją dokładnie sosem i połóż resztę pora. Naczynie przykryj pokrywką i piecz w temp. 180 st. przez 30 minut. W czasie kiedy się piecze ugotuj makaron.

  4. Podawając nie zapomnij wyłożyć sosu na makaron :) Smacznego! Kwiecień, 2010r.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 29 kwietnia 2010 Mnie nie musisz zachęcać, jutro piątek, jak znam życie będzie ryba Twojego przepisu.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń