Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz z dodatkiem chrzanu

Dorsz z dodatkiem chrzanu

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 5763

Pyszny zdrowy obiad :)

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy saszetkę kaszy jaglanej, gotujemy ok 20 minut, następnie wyjmujemy i ostudzamy. Buraka dokładnie myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, wkładamy buraka i pieczemy z funkcją góra- dół przez ok godzinę ( a dokładniej do momentu aż zmięknie).

  2. Do miseczki wrzucamy ugotowaną i ostudzoną kaszę ( na jedną- dwie porcje wystarczy pół saszetki - drugą część można wykorzystać do innego dania) oraz pokrojonego w kosteczkę buraka. Następnie kroimy w drobną kostkę ser feta, siekamy pietruszkę wrzucamy do naszej miski i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

  3. Przygotowujemy sos do naszej sałatki. W małej miseczce mieszamy sok z limonki, 3 łyżki wody, pieprz,sól oraz zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy dodatkowo solą oraz pieprzem.

  4. Na talerzyku wykładamy dorsza. Oprószamy go z obu stron solą, pieprzem. Polewamy sokiem z cytryny oraz dokładnie po całej objętości rozsmarowujemy chrzan (również z obu stron). Przekładamy na folię aluminiową, którą wcześniej smarujemy oliwą z oliwek. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut.

  5. W między czasie nastawiamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli oraz cukru ,wrzucamy do niej brokuła i gotujemy przez ok .10 minut.

  6. Wszystkie składniki wykładamy na talerz, dorsza posypujemy drobno posiekaną papryczką chili .
    Smacznego!:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 lutego 2018 Rybkę zawsze biorę, a ta wygląda przepysznie z tymi dodatkami :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń