Do góry

Dania główne Przepis na:

Drobiowa fajita

Drobiowa fajita

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 439

Dodano:

Odsłon: 622

Fajita (wym. fahita) jest określeniem rodzaju potrawy kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli. Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie z mięsa wołowego, jednak w chwili obecnej popularne są również wersje z mięsem kurczaka, wieprzowiną lub krewetkami. W restauracjach mięso pieczone i podawane jest często z cebulą i papryką. Popularnymi dodatkami są: kwaśna śmietana, guacamole, salsa, pico de gallo, ser i pomidory. źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Fajita Zapraszam dziś Was na fajitę w wydaniu drobiowym. Jest pyszna.

Składniki

  • pojedyncza pierś z kurczaka 1 czerwona, 1 żółta papryka, 1 zielona papryka 1 duża cebula 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka s
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mięso umyj, potnij z małe kawałki, przełóż do miski, dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę i powtórz mieszanie, przyprawy i mąka powinny dokładnie otoczyć kawałki mięsa z każdej strony
    rozgrzej olej na patelni i przełóż na nią mięso, smaż na średnik ogniu ok 5 minut do zarumienienia
    w tym czasie umyj papryki i pokrój je z paski, cebulę obierz i potnij w piórka
    usmażone mięso zdejmij z patelni
    na tą samą patelnię wrzuć paprykę i cebulę, dodaj odrobinę oleju, smaż pod przykryciem przez 5 minut
    po 5 minutach dodaj do papryki mięso, dokładnie wszystko razem wymieszaj
    podawaj z tortillami, kwaśną śmietaną, sosem gueacamole czy salsą

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 grudnia 2017 Mexicana, mmmmm ... biorę zawsze i wszystko xD

Potwierdzam, jest pyszna :)
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń