Do góry

Śniadania Przepis na:

Drobiowa mozaika z czerwonym ryżem, szpinakiem i kukurydzą

Drobiowa mozaika z czerwonym ryżem, szpinakiem i kukurydzą

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 419

Dodano:

Odsłon: 1308

Wystarczy kilka składników aby wyczarować smaczną wędlinę do chleba. Taką mozaikę można zjeść też na ciepło na obiad np. z sosem śmietanowym lub kurkowym.

Składniki

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1 szk ugotowanego na sypko czerwonego ryżu
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka umyć i osuszyć.
    Zmiksować w rozdrabniaczu i przełożyć do miski lub garnka.
    Dodać posiekany szpinak, kukurydzę i ryż oraz sól i pieprz do smaku.
    Wszystko ze sobą połączyć.
    Tak powstałą masę podzielić na dwie części.
    Każdą z nich kłaść na płacie folii spożywczej i zawinąć w baton.
    Dla bezpieczeństwa jeszcze raz dokładnie batony zawinąć w drugą warstwę folii spożywczej.

  2. W garnku zagrzać wodę do 90 stopni, włożyć batony i parzyć przez 40 minut.
    Co jakiś czas kontrolować temperaturę.
    Po upływie czasu wyjąć batony z wody, położyć na kratce i wystudzić.
    Potem wyjąć je z folii i przechowywać w lodówce.
    Podawać do pieczywa lub po przygotowaniu na ciepło jako mięso obiadowe na przykład z sosem śmietanowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń